Fontaine Natuurreeks (bomen, spinnen, vogels)

Natuurreeks2010.jpg

Welke boom is dat?
170 bomen eenvoudig determineren
ISBN 978 90 5956 344 5

Schrijver
Joachim Mayer

Vertaling
Ger Meesters

Welke tuinvogel is dat?
126 vogels rond huis en tuin eenvoudig determineren
ISBN 978 90 5956 345 2

Schrijver
Volker Dierschke

Vertaling
Ger Meesters

Welke spin is dat?
132 spinnen eenvoudig determineren

Schrijvers
Martin Baehr en Heiko Bellmann

Vertaling
Ans Stoub

Alle delen:
Fontaine Uitgevers 2010
128 pagina’s, 9,5 x 17,5 cm
€ 9,95

Ook in 2010 in deze serie verschenen:
Welk sterrenbeeld is dat?

Al eerder zijn deeltjes uit de Fontaine natuurreeks in Vogeldagboek behandeld. De conclusies waren dat het zoeksysteem simpel is, en dat is handig in het veld: de soorten zijn per kleur gegroepeerd en bij elke soort staat een opvallend kadertje met de belangrijkste kenmerken. Het zijn échte jaszakgidsjes: klein en licht.

Het zoeksysteem bij het bomenboekje is wel (veel) handiger dan bij de tuinvogels. Bij het bomenboekje verwijzen de kleurcoderingen naar de bladstand, de samengesteldheid en de vorm van het blad, en dat zoekt gemakkelijk.

Bij het tuinvogelboekje heeft de kleurcodering betrekking op vogelfamilies of -groepen, zodat de gebruiker nog steeds veel basiskennis nodig heeft om zijn weg te vinden (want, moet ik een niet al te groot maar prachtig gekleurd vogeltje waar ik de naam niet van weet nou bij de Zangvogels of bij de Duiven tot spechten zoeken?).

Bij geen van de boekjes wordt uitgelegd hoe de verzameling precies tot stand is gekomen, er is geen afbakening aangegeven van de behandelde soorten. Uit de tekst van het bomenboekje maak ik op dat het gaat om bomen, al dan niet uitheems, die regelmatig in onze streken kunnen worden aangetroffen.

Iets dergelijks geldt ook voor de tuinvogels, waarbij het begrip ‘tuin’ wel heel erg ruim is opgevat, gelet op de opname in het boekje van bijvoorbeeld het paapje, de kraanvogel en de slechtvalk.

De boekjes, die erg aantrekkelijk zijn geprijsd, bevatten één of soms twee foto’s per soort, geen ondersteunende tekeningen.

***
Spinnen vormen in het Nederlandse taalgebied een ondergeschoven diergroep. Meestal staan achterin insectengidsen een paar pagina’s met spinnen, dat is alles. De uitgebreide Tirion-Spinnengids is al lang uitverkocht. Dus prima dat Fontaine dit gidsje aan haar natuurreeks heeft toegevoegd.

De foto’s in Welke spin is dat? zijn duidelijk evenals de korte toelichtende teksten. Hierdoor is determinatie van de meeste algemene spinnensoorten goed te doen, al blijven er altijd lastige groepen zoals bijv. wolfspinnen.

De indeling is vergelijkbaar met de andere deeltjes, maar daar kan je niet altijd op afgaan. De gewone kruisspin bijv. staat onder Tuinen maar je komt ze overal tegen; dat geldt ook voor een aantal andere soorten. Wellicht dat bij de spinnen een indeling naar families en soorten beter was geweest.

Ronald Klingers (AdG: Spinnen), 16 augustus 2010