Recensies


Vogels kijken in Europa

de mooiste vogelgebieden * praktische kijkadviezen * vogels ontdekken in habitats * de meest voorkomende soorten

Schrijver
Rob Hume

Vertaling en opmaak
André J. van Loon

Foto's
Diverse fotografen

Uitgave
ANWB, Den Haag
2003, 224 pagina's
20 x 24 cm, harde omslag
ISBN 90 18 01756 6

Prijs
€ 22,50

Vogels kijken in Europa
Vogels kijken in Europa_1 Een voorbeeld van de vele toelichtende afbeeldingen in het boek: vogels herkennen in de vlucht.

BESPREKING

Vogels kijken in Europa is een wetenswaardig boek voor mensen die er veel plezier in hebben om naar vogels te kijken (en te luisteren) maar die nog 'in opleiding' zijn tot 'echte' vogelaar.

Auteur is de bekende Engelse vogelschrijver Rob Hume. Zijn tips over hoe je vogels moet 'bestuderen', zijn speels opgetekend en met tal van foto's verlevendigd. Veel korte hoofdstukken over een heleboel onderwerpen.

Zoals: wat is een vogel?, evolutie, anatomie, zintuigen, vliegen, vogeltrek en ook aandacht voor verrekijkers, telescopen, statieven, fotograferen, schetsen en aantekeningen maken, hoe herken je vogels in verschillende gebieden (zandstranden, open zee, wadden, rivieren en moerassen, hei, bos, parken, tuinen enz.).

Er worden ongeveer 250 algemeen voorkomende Europese soorten summier beschreven, zelfs de zwarte ruiter en het nonnetje (alleen foto) staan vermeld, die ontbreken vaak in algemene boeken. 'Nieuwe' soorten als nijlgans, Canadese gans, Indische gans en halsbandparkiet ontbreken evenwel. Verder bevat het boek kaarten en globale beschrijvingen van de beste vogelgebieden in Europa.

Ik ben niet zo dol op dit soort boeken die vrij algemene informatie geven over veel onderwerpen. Toch, juist dít boek is voor beginnende vogelaars een prima bron van info. Voor ervaren vogelaars bevat het nogal bekende koek, desondanks heb ik het met plezier doorgenomen, al was het alleen al voor de vele mooie afbeeldingen.

SAMENVATTING

In het speels uitgevoerde boek Vogels kijken in Europa worden tal van nuttige tips gegeven hoe je zo goed mogelijk kan genieten van deze boeiende hobby. Vooral bestemd voor vogelaars met nog niet zo veel ervaring. Veel goede illustraties.

20 januari 2004

Recensies Vogels