Vogeldagboek©


Woensdag 17 april 2002 - Uilenkast

Kerkuilen, ook wel kat- of torenuilen genoemd, zie je niet zo vaak in Holland. Het zijn echte nachtvogels die pas in de schemering actief worden en dan op jacht gaan naar hun lievelingsvoedsel: muizen! Het zijn geheimzinnige, ook wel angstaanjagende vogels. Ik herinner me dat we jaren geleden tijdens een vakantie in Frankrijk er een overdag in een olm zagen zitten. Enthousiast wees ik vrouw en kinderen de uil aan, maar dát heb ik geweten: de spookachtig zwarte ogen maakten zo'n indruk op onze zoon, dat hij er nachtenlang onrustig van droomde!

Een fraaie vogel, er broeden er weinig in het gebied tussen Starrevaart en Spookverlaat, ik weet slechts van één succesvol broedgeval vorig jaar. Als er dan ook een kerkuil gemeld wordt (een trouwe lezeres van Vogeldagboek!), wordt er meteen actie ondernomen en omstandigheden voor de uil geschapen om voor nageslacht te kunnen zorgen. Vanmorgen werd in een boerderij in de gemeente Rijnwoude, waar de kerkuil gesignaleerd is, een broedkast opgehangen door leden van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o.

Uilenkast_Aad_Piet
Piet Kraan (links) heeft een uilenkast in elkaar getimmerd waar een meubelmaker jaloers op zou zijn. Samen met Aad Zevenhoven heeft hij de kast in de nok van de boerderij opgehangen.

In de Oostbroekpolder het eerste paartje zomertalingen gezien, elk jaar broedt dit sierlijke eendje hier. In De Wilck foerageerden 4 lepelaars, op de Starrevaart rustten er 2 uit. Er is een vast groep kluten aanwezig, vanmorgen telde ik er 27, het lijkt alsof er een stuk of 5 nesten (nou ja, bij kluten stelt zo'n bouwsel niet veel voor) gebouwd zijn. Twee mannen bruine kiekendief cirkelden boven de vogelplas, een maakte baltsvluchten in de rietvelden ten noorden van de Kniplaan. Daar lieten al flink wat rietzangers zich horen, evenals een snor en tegenover de uitkijktoren zat een blauwborst.

Verder o.m. 3 visdiefjes, 4 bonte strandlopers, 1 kemphaan, 2 mannen en nog meer vrouwen brilduiker, 2 geoorde futen, 26 knobbelzwanen en 55 naar het noorden overtrekkende kramsvogels. Er was ook flinke trek van kleine zangvogels. Toen de zon vanmiddag eindelijk doorbrak, nog even naar de Wilckplas gewandeld. Voor het eerst zag ik daar een dodaars, 1 regenwulp stond aan de rand van de plas en 4 vlogen er roepend over.

Merel_jong170402
Jonge merel (Turdus merula) in de tuin.

In De Wilck liepen twee honden, volgens een andere vogelaar struinden ze er al de hele middag. Een slanke bruingele schuwe hond droop al gauw af, een zwarte 'schapenhond' met wat wit op borst en kop joeg de vogels steeds op, vond niets leuker dan met z'n natte poten tegen je op te springen en trakteerde ons uiteindelijk op een zwanenei dat hij ergens achterin de Wilckplas gestroopt moet hebben! Van wie zou die hond zijn?

De hulstmerels laten er geen gras over groeien. Terwijl er nog maar één jonkie in onze tuin rondhangt (ik vrees dat dit de laatste van de vierling is), is het vrouwtje begonnen met de restauratie van haar nest in de hulst! Vanmorgen sleepte ze slierten touw aan. Het begin van een tweede legsel?