Vogeldagboek©


Donderdag 21 november 2001 - Taling was pijlstaart

Gisteren heb ik een lelijke uitglijder gemaakt. De foto in mijn Vogeldagboek was niet van een slapende vrouw blauwvleugeltaling maar van een vrouwtje pijlstaart. Omdat ik was gaan twijfelen, mede na e-mailtjes van oplettende lezers, ben ik vandaag weer naar de Starrevaart gegaan. Op precies dezelfde plek zat de eend die ik gisteren had gefotografeerd, vandaag strekte ze zich een keer lui uit: een vrouwtje pijlstaart. Had ze dat gisteren maar gedaan!

Kortom, de slapende eend was een andere vogel dan de eend die we langs het riet hadden zien zwemmen, en waarvan ik ook na bestudering van boeken en internetfoto's nog steeds denk dat het een vrouwtje blauwvleugeltaling kan zijn geweest. De taling foerageerde gisteren, net als een aantal weken geleden, bij het riet ten noordoosten van het eilandje, vandaag liet ze zich niet zien.

Grutto211102
Een opmerkelijke gast voor deze tijd van het jaar op de Starrevaart: een grutto (Limosa limosa) in winterkleed

Verder onder meer een prachtig vrouwtje blauwe kiekendief met haar opvallend witte stuit, 10 bonte strandlopers die uitgebreid de vogelplas verkenden op een geschikte landingsplaats maar die niet konden vinden, een vrouw nonnetje en de 6 zwarte ruiters die hier al enkele dagen vertoeven. In de Oostbroekpolder 4 kleine zwanen en een grote zilverreiger.