Vogeldagboek©


Donderdag 7 augustus 2003 - Hittegolf: airco aan!

Vandaag heerst er een officiële, door het KNMI, vastgestelde hittegolf, en die is nog niet voorbij ook. De een geniet ervan, zoals vlinders, de ander heeft er last van, zoals vogels. Overal zie je vogels met opengesperde snavels zitten om zoveel mogelijk koeling te krijgen. Op de Starrevaart zaten rijen aalscholvers allemaal met hun airco aan, hun wangzakken klapperden snel op een neer waardoor ze de hitte van zich af probeerden te puffen.

Aalscholvers070803
Aalscholvers (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) proberen zich te koelen door de lucht snel door hun snavels heen en weer te ventileren.

Visdief070803
Ook andere vogels zie je met hun snavels wijd open zitten, zoals jonge visdieven (Sterna hirundo - Common Tern, juvenile), al weet je dan niet zeker of ze wachten op voedsel of dat ze zich verkoelen. Deze juveniele visdief strekte tussendoor even de ledematen.
Visdief070803A

Op de Starrevaart vanmorgen o.a. 16 lepelaars waaronder Onze Ouwe, 1 juveniele geoorde fuut, 7 mannen en 2 vrouwen rosse stekelstaart, 9 kemphanen, 7 zwarte ruiters, 1 oeverloper, 3 grutto's en 6 goudplevieren die tevergeefs zochten naar een slibrandje. Aan de westkant van De Wilck een jagende purperreiger en foeragerende kemphanen en goudplevieren. Verreweg de meeste gierzwaluwen zijn inmiddels naar het warme Zuiden vertrokken. De komende weken zullen we er hier en daar nog wel wat zien, vanavond een tiental bij het Molenslootpad.

Sinds een paar weken huist er een egel in onze tuin. In een beschut hoekje heeft hij/zij een nest gebouwd. Dat was eerst klein, maar inmiddels is het opgebouwd tot een flinke L-vormige woning met een entree en een woonkamer. Overdag is de ingang dichtgemaakt met wat takjes en bladeren, 's avonds wordt de poort wijd opengezet en gaat de egel op stap. Dat is in mijn omgeving geen risicoloze onderneming, want aan de achterkant is een parkeerplaats, dus rijden er steeds auto's, en verder zijn de huizenblokken omgeven door straten. Het was zeker tien jaar geleden dat ik voor het laatst een egel in onze woonomgeving had gezien.

Egel070803
Ook de egel (Erinaceus europaeus - Hedgehog) heeft het warm. Overdag zit de deur meestal dicht maar vanmiddag lag het diertje voor zijn nest te slapen. Op de voorgrond het bakje met water dat ik er een week geleden heb neergezet toen de warmteperiode begon.
Egel070803B
Vanavond ging de egel onder een struikje liggen slapen.