Vogeldagboek©


Donderdag 13 februari 2003 - Sijzen en putters in koor

Toen de zon warmte en licht bracht op het licht bevroren land en de ergste kou verdwenen was, dus zo rond het middaguur, zwierf een groep van zo'n twintig à dertig sijzen en putters door de elzen in het Prielenbos, ze produceerden daarbij ongrijpbaar lichtvoetige klanken, net alsof de noten door de bomen dansten, doorspekt met scherpe uithalen. In mijn jonge jaren had ik zowel een paartje putters als sijzen in de volière, ze kwetterden dan ook heel aangenaam, maar nooit zo mooi als hun zang in de vrije natuur.

Sijs130203

Sijzen fladderen onrustig door de bomen, deze sijsman (Carduelis spinus, male) bleef even poseren voor een foto.
SijsA130203
Vanmorgen was ik al vrij vroeg bij de Zoetermeerse Plas, de kleine alk zwemt er nog steeds vrolijk rond, trouwens meer onder dan boven water. Toen een wandelaarster te dichtbij kwam, vloog hij naar de noordoostkant van de plas. Het vogeltje is veel vliegeriger dan toen ik hem dinsdag voor de eerste keer zag, je ziet hem nu op meer plaatsen dan op zijn 'vaste' stek bij het verbindingswater tussen Zoetermeerse en Noordhovense Plas. Op en bij de plas verder o.m. het zwarte zee-eendvrouwtje, 2 witgatjes, 2 tureluurs en 2 waterpiepers. Slechts 14 (13+1) kleine zwanen kunnen vinden, in de Drooggemaakte Grote Polder.

Op de weilanden zie je vaak houtduiven (Columba palumbus) foerageren, hieronder een aantal van dezer zeer talrijk in ons land voorkomende vogels in de Geerpolder.
HoutduifC130203
Houtduiven130203
HoutduifB130203
HoutduivenA130203
Houtduif130203