Vogeldagboek©


Maandag 17 februari 2003 - Wat eten we vandaag?

De kleine alk zit nu bijna een week op de Zoetermeerse Plas. Mogelijk zelfs langer, want het is natuurlijk de vraag of het vogeltje er al eerder bivakkeerde voordat ik hem dinsdag opmerkte. Bij nader inzien is dat een heel gelukkig toeval geweest, want de alk zit meer onder dan boven water en dan nog eens met tranende ogen van de kou....

Wat mij opvalt, is dat het alkje vrijwel permanent aan het duiken is, doorlopend op voedseljacht. Soms zwemt hij iets verder van de walkant en dan poetst hij zich wat, maar meteen daarna floept 'ie weer naar beneden. Wat bij mij de vraag doet opborrelen of de kleine alk wel voldoende voedsel weet te vinden, want elk levend wezen heeft toch nu en dan een flinke adempauze nodig? Je ziet vogels meer rusten dan eten.

In het Prielenbos zag ik een heel andere manier van eten. Een blauwe reiger stond er doodstil, duidelijk te zien was dat hij ergens naar luisterde. En ineens schoot zijn dolkachtige snavel naar beneden en had hij een muis te pakken, die zonder de minste moeite in één hap naar binnen verdween.

Blauwereiger170203
Blauwe reiger (Ardea cinerea with mouse) in het Prielenbos, op de uitkijk en met een vette muis.
BlauwereigerA170203

Vanaf de Meeslouwerplas vlogen twee kleine zwanen op, er zaten verder o.a. 4 nonnetjes, 7 brilduikers en 6 rosse stekelstaarten. Op de Starrevaart nog eens 12 nonnetjes, een man grote zaagbek (die zie je niet zo vaak op zo'n grote plas) en maar liefst 85 bergeenden. In de Polder Nieuw Groenendijk telde ik 54 (46+8) kleine zwanen.