Vogeldagboek©


Woensdag 26 februari 2003 - Oud-Alblas plas-dras

Bij de eendenkooi Oud-Alblas langs de Achterboezem zijn sinds een week weer een paar weilanden plas-dras gezet: even een aarden walletje om de weilanden opwerpen, water oppompen zodat een groot deel van het weiland net onder water staat en zie, er is een eldorado voor vogels ontstaan. Vanmorgen zaten er o.a. 190 grutto's, 16 kemphanen, 5 pijlstaarten, 1 witte kwikstaart en vlogen er 6 veldleeuweriken over. Een grote zilverreiger was in de buurt aan het foerageren, prachtig die sierlijke witte vogel in het zonnetje. In de eendenkooi liet een vink veelvuldig zijn mooie slag horen. Het enige nadeel van dit leuke gebiedje: je moet altijd tegen de zon in kijken.

Gruttos260203
Grutto's (Limosa limosa) op het plas-drasweiland in Oud-Alblas.

Het was al weer een tijdje geleden dat ik in de Alblasserwaard was geweest en elke keer als ik op mijn geboortegrond ben, voel ik me vrijer dan waar ook. De uitgestrektheid van de polders waar je nog naar de horizon kan kijken zonder dat je overal fabrieken en flats ziet opdoemen, geeft een gevoel van ontspanning. Wat niet verschilt van andere polders, is de geur die de boeren op het ogenblik verspreiden met het begieren van de weilanden.

Veel vogelsoorten hebben we niet gezien. Langs de Ammerse Kade zaten vier rietzangers in de begroeiing van een baggerdepot. Opvallend waren de nog flinke aantallen kleine zwanen in de polders, ik had er niet meer zo veel verwacht. In de Polder Liesveld bij Groot-Ammers zat de grootste groep, 86 (80 ad + 6 juv) kleine zwanen, in Polder Nieuw-Goudriaan op twee plaatsen in totaal 67 vogels, in de Polder Ottoland eveneens op twee plekken 53 (46+7) en in de Polder Zuidzijde in Oud-Alblas 34 (31+3), in totaal 244 (226+18) van die prachtige witte vogels. In recreatiegebied Slingeland zat ook nog een grote zilverreiger. Een groep van zo'n twintig putters en een handvol sijzen kwetterde door de elzen.

Grotezilverreiger260203
Grote zilverreigers (Casmerodius albus) zijn heel lastig te fotograferen, ze blijven ver uit de buurt van mensen. Deze zilverreiger zagen we eerst in een plasje in Slingeland bij Noordeloos/Goudriaan, later vloog hij naar de weilanden, waar deze foto op grote afstand is gemaakt.