Vogeldagboek©


Maandag 21 juli 2003 - Klitten en een schildpad

Op de Starrevaart zwom vanmorgen een geoorde fuut. Zou dit de laatste zijn van het gezinnetje van vier dat tot vorige week is gesignaleerd, zo vroeg ik me af. Het kan natuurlijk ook een heel ander exemplaar geweest zijn. Geoorde futen zie je de laatste jaren steeds minder op de Starrevaart. Toch was er dit jaar weer sprake van een broedgeval en werd een paartje met twee jongen gezien. Een paar dagen later nog maar een jong. En eind vorige week zag ik een (het?) paartje zonder jonkies, die hadden het waarschijnlijk niet gered. En nu was er nog maar een adulte vogel, misschien wel de laatst overgeblevene van een familietragedie.

Op de plas ook twee zomertalingen, op vrij grote afstand, het leken me jonge vogels gezien hun mooie witte zomen om de dekveren. Tussen de 21 lepelaars stond nog steeds de 22-jarige man. Verder o.m. 1 oeverloper, 6 man en 1 vrouw rosse stekelstaart (allemaal adult), 2 kemphanen en 6 zwarte ruiters. In de zuidwesthoek zat een roodwangschildpad aan de oever.

Visdief210703A
Juveniele visdief (Sterna hirundo - Common Tern; juvenile).

Aalscholver210703A
Deze aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) laat zijn veren drogen.

Kleineklit_aardhommel210703
Vroeger bekogelden we elkaar vaak met klitten (of klissen, beide namen staan in de flora) die aan je kleren bleven hangen. Tegenwoordig zie deze planten veel minder. Rond de uitkijktoren bij de Starrevaart staan echter nog een aantal van die manshoge klitten, de bloemen staan op kleine steeltjes dus zijn het waarschijnlijk kleine klitten (Arctium minus - Lesser Burdock). Op de klit zoekt een aardhommel (Bombus spec. - Bumblebee) naar wat lekkers.
Kleineklit210703A