Vogeldagboek©


Dinsdag 27 mei 2003 - Toch nog jonge tureluurs

De dag eindigde toch nog goed. Ik was uitgenodigd om vanmorgen vroeg in de kop van Noord-Holland getuige te zijn van het vangen (als het zou lukken) en het ringen van jonge tureluurs. Gezondheidsperikelen verhinderden me de lange reis te maken. Maar vanavond in De Wilck zag ik alsnog jonge tureluurs. Op een aantal plaatsen in De Wilck en in de weilanden ten noorden liepen tureluurouders trots rond met hun kroost, doorlopend scherpe waarschuwingskreten slakend. Van twee paar kon ik zien dat ze slechts één pul hadden, de andere tureluurs liepen in te hoog gras.

Tureluur270503
Avond in De Wilck, een adulte tureluur (Tringa toranus) roept waakzaam naar een pasgeborene, die zijn pa of ma dan ook snel volgt.
Tureluurs270503

In de Wilckplas was het rustig, maar wel een paar opvallende zaken. Er liep een kemphen, dat is laat in het seizoen, wat doet ze hier nog? En wat te denken van de twee stellen smienten? De eenden zaten zich een poosje op de plas te poetsen en verdwenen vervolgens weer in de begroeiing. Zouden die broedplannen hebben, of wellicht aan het broeden zijn? Vorig jaar zijn op de Ackerdijkse plassen jonge kuikens van deze Noord-Europese broedvogel gezien, voor zover ik weet een van de eerste waarnemingen van smientpullen in ons land. Er vlogen maar twee visdiefjes boven de plas. Onlangs zaten twee paartjes te broeden op het eilandje, maar dat is onder water verdwenen.

Meerkoet270503
Meerkoeten (Fulica atra) trekken zich nergens wat van aan en broeden in grote aantallen, deze zit vooraan in de Wilckplas.

Ik inventariseer niet en heb dus geen harde gegevens, maar ik heb sterk de indruk dat er dit jaar minder vogels broeden in De Wilck dan de afgelopen jaren. Gevolg van het rumoer dat het werk aan de HSL veroorzaakt? Vogels als veldleeuweriken, waarvan bekend is dat ze snel verstoord zijn, hoor je nauwelijks, vanavond maar een. Een paar graspiepers, volgens mij ook flink wat minder grutto's en kieviten. Hopelijk vergis ik mij en zullen uit de inventarisaties positievere geluiden komen.

Grootstreepzaad260503
Deze foto van Groot streepzaad (Crepis biennis) heb ik gisteren in de uiterwaarden gemaakt.

Muizenoor270503
En vanmiddag op de hei bij Laren een muizenoor (Hieracium pilosella) die er massaal voorkomt.