Vogeldagboek©


Vrijdag 30 mei 2003 - Jonge spechten in oud buizerdnest

Vanmorgen urenlang in het Prielenbos geweest. Ik wilde wel eens meer zekerheid of er dit jaar roofvogels broedden. Buizerds had ik hier de laatste tijd niet langdurig rond zien hangen, een enkele melding had ik gelezen over sperwers en midden in het rietveldje zou mogelijk een bruine kiekendief nestelen, ik had hem daar zelf onlangs ook nog vaag tussen de begroeiing door gezien. Maar vanmorgen geen enkel teken dat er roofvogels broeden. Voor de zoveelste keer overal gekeken, lang luisterend stilgestaan, maar geen beweging en geen geluid van roofpieten.

Wel een verrassing. Toen ik een tijdlang bij een oud buizerdnest stond, zag ik ineens wat beweging tussen de takken hoog boven m'n hoofd. Heel lang staan turen, een enkele maal twee wijd opengesperde, brede snavels, wit en rood tussen de nesttakken door, een oog dat me steeds leek aan te kijken. Omdat in de buurt ook steeds het scherpe gekiek van een grote bonte specht te horen was, neem ik aan dat het twee jonge spechten waren die net hun eigen nest hadden verlaten en in dat buizerdnest beland waren.

Grotebontespecht300503C
In het Prielenbos broeden op verschillende plaatsen grote bonte spechten. Doordat er bomen mogen sterven, is er veel dood hout, er zijn ten minste vier spechtennesten. Op een plaats kon ik ze fotograferen, al was er volop schaduw wat het er niet makkelijker op maakte. Het vrouwtje was veel schuwer dan het mannetje, op de foto de man bij de nestholte en dezelfde man die vanuit het nest even rustig de omgeving verkent.
Grotebontespecht300503

In de bijna drie uur dat ik in het gebiedje was, hoorde ik vrijwel doorlopend en zag ik soms een koekoek. Onvermoeibaar riep de vogel zijn naam. Verder 1 zwartkop, enkele tuinfluiters, de bekende mezensoorten, fitissen, tjiftjaf, winterkoninkjes, merels, zanglijsters, roodborsten, 2 rietzangers, diverse kleine karekieten, 1 snor, kraaien, eksters, gaaien.

Distelvlinder300503
Distelvlinder300503A
Overal vliegen op het ogenblik distelvlinders (Vanessa cardui), deze zat bij het Prielenbos.