Vogeldagboek©


Vrijdag 23 april 2004 - Kievitskuikens krijgen schrik van hun leven

Ook in het Balijbos in Pijnacker-Nootdorp zag ik vandaag jonge kievitjes hun eerste passen in dit leven zetten, zorgvuldig bewaakt door hun ouders. Maar ja, wat moet je doen als daar zo'n grote hond, type hazewind, aan komt racen, in volle vaart achter een haas aan? Pa en moe gingen snel op de wieken, hun kroost werd opzij geblazen, zo te zien gelukkig zonder schade. Zoals je zo vaak ziet in dergelijke situaties, krijsten de hondenbezitters oorverdovend, maar zo'n hond luistert natuurlijk niet als hij vrij achter een haas aan mag rennen.

Kieviten_juv230404
Deze drie kievitskuikens (Vanellus vanellus - Lapwing) zijn nog onwetend van de grootste schrik die ze even later in hun jonge leventje zullen krijgen.

Iets verderop, op twee eilandjes in de buurt van het kijkscherm, zitten kluten te broeden op prille stukjes 'natuur'. Het is vorig jaar aangelegd en kluten pionieren nu eenmaal graag. Net als visdiefjes. Zo te zien zat er bij de kluten al een visdief te broeden. Op droogliggende slikjes waren ze aan het baltsen en paren. Totdat dit liefdesspel wreed werd verstoord omdat een bezitter haar hond het water instuurde. Tsja, je zou als hond wel gek zijn als je dan niet even met die vogels zou willen spelen... Het Balijbos is groots van opzet als recreatieruimte. Of 'natuurwaarden' hier een kans zullen krijgen?

Regenwulp230404A
In De Wilck waren 7 regenwulpen (Numenius phaeopus - Whimbrel) aan het foerageren. Opvallend hoe schrikachtig deze kleine wulpen waren, bij het minste geringste (bijv. een overvliegende kraai) maakten ze schrikachtige bewegingen of vlogen ze op.
Regenwulp230404

Slobeend230404
Man slobeend (Anas clypeata - Shoveler; male) voor de Amaliahut. Zijn kop is groen, maar onder bepaalde lichtomstandigheden lijkt het blauw!

Ik heb vanmorgen het Balijgebied van links naar rechts doorkruist. Het was er, wat vogels betreft, vrij rustig. Op diverse plaatsen zongen grasmussen hun eenvoudige liedje, een paar zwartkoppen lieten zich horen. Aan de oostkant, het 'oude' gedeelte, een tiental rietzangers en rietgorzen. In het weilandgedeelte grutto's, kieviten, een paar tureluurs en scholeksters, ook een zingende veldleeuwerik. Wat graspiepers, 1 gele kwikstaart en een paartje kneuen. Verder de 'gebruikelijke' vogels voor dit soort gebieden.

In De Wilck 7 regen- en 1 'gewone' wulp, 1 tapuit en 1 zwarte ruiter. Ook nog een vrouw kemphaan. Een hermelijn kwam te dicht bij kievitsnesten en werd ongenadig aangevallen, waarbij de kieviten hem in de staart pikten.

Nijlgans230404
Jong nijlgansje (Alopochen aegyptiaca - Egyptian Goose) op het Amaliaplasje op zoek naar lekkere hapjes.