Vogeldagboek©


Dinsdag 10 augustus 2004 - Het rallenhoekje
Porseleinhoen2_juv100804
Juveniele porseleinhoen (Porzana porzana - Spotted Crake; juvenile) op de Starrevaart.

Begeleid door de luide roep van twee jonge ransuilen verliet ik vanmorgen Benthuizen voor een tweede poging om het porseleinhoen op de Starrevaart goed op de foto te krijgen. Gisteren lukte dat niet omdat de tijdelijke lens op mijn telescoop niet goed 'harmonieerde' met mijn fotocamera. Dat probleem was vandaag opgelost.

Bij de parkeerplaats vloog een ijsvogel maar die liet ik rustig zitten. Hoe prachtig die staalblauwe schichten ook zijn, een porseleinhoen krijg je veel minder makkelijk te zien. Het aantal broedparen in ons land is volgens de Broedatlas ongeveer gelijk, maximaal driehonderd paar. Maar het hoentje leeft een veel teruggetrokkener bestaan.

Porseleinhoen1_100804
Het tweede porseleinhoentje (Porzana porzana - other Spotted Crake) liet zich veel minder makkelijk op de foto zetten.

Twee jaar geleden zat er ook een porseleinhoen langs de Starrevaart, op precies dezelfde plaats tegenover de uitkijktoren. En ook vanmorgen liet het juveniele vogeltje zich weer zien. Klein snaveltje, wat plomper dan de juveniele waterral die dit hoekje ook al erg aantrekkelijk bleek te vinden. Vanuit rallenoogpunt te begrijpen: veel riet, lage en afwisselende, ruige begroeiing op een slikkerige en drassige ondergrond, heerlijk!

Voor de paar aanwezige vogelaars werd het ook een heerlijke ochtend toen een tweede juveniele porseleinhoen werd ontdekt, in dezelfde hoek maar wat verder weg bij de vlechtmatten die er onlangs zijn aangebracht om de groei van riet te bevorderen.

Twee porseleinhoentjes, een waterral, ook nog jonge waterhoentjes, kleine karekiet, rietzanger, rietgors en een blauwborst en dat allemaal op een klein stukje 'natuur'. De vogels zijn prima te zien vanaf het graspad, waar het riet erg laag is, iets ten oosten ten opzichte van de toren.

Porseleinhoen2_juv100804A
Porseleinhoen (Porzana porzana - Spotted Crake).

Waterral_porseleinhoen100804
Waterral (Rallus aquaticus - Water Rail; juvenile) en porseleinhoen (achtergrond) zaten elkaar regelmatig achterna.

Verder niet zo naar de vogels gekeken. Erg veel watersnippen, ook een flink aantal kemphanen, 2 overvliegende ooievaars, 1 zomertaling en opnieuw de 'casarca', dat blijkt een kruising tussen een casarca en een nijlgans te zijn!

Waterral_juv100804
En opnieuw de waterral (Rallus aquaticus - Water Rail; juvenile) met zijn lange rode snavel.
Waterral_juv100804A