Vogeldagboek©


Donderdag 26 augustus 2004 - Trek van de huiszwaluwen

Er waren vandaag veel huiszwaluwen in de lucht. Hun witte stuiten vallen sterk op tussen de donkerder boerenzwaluwen. De gierzwaluwen zijn op wat achterblijvers na allemaal vertrokken, kennelijk hebben de huiszwaluwen nu ook genoeg van de zware regenval van de laatste tijd en verzamelen ze zich voor hun reis naar Afrika.

Boven De Wilck vanmorgen 10, boven de Starrevaart waren 50 huiszwaluwen op insecten aan het jagen. Gierzwaluwen zijn meestal in een paar dagen tijd massaal vertrokken, de trek van de huis- en ook boerenzwaluwen gaat door tot in oktober.

Door de vele regen staat er overal volop (en op sommige plaatsen te veel) water. Ook in het porseleinhoekje op de Starrevaart. Ik vermoed dat deze hoentjes vertrokken zijn naar gebieden waar ze nog wel lekker met hun poten door de modder kunnen stappen.

Wel aanwezig waren 12 lepelaars, 1 zomertaling, 1 juveniele bruine kiekendief, 10 grutto's, 16 zwarte ruiters en 1 rietgors. Langs het Zwetslootpad weer 5 tapuiten.

In De Wilck vanmorgen nog 10 kemphanen tussen de duizenden spreeuwen en kieviten. Vanavond kwamen in één vlucht zo'n achthonderd wulpen roepend en jodelend aangevlogen, een magnifiek gezicht. Verder o.a. 3 tapuiten, 2 purperreigers en 1 grote zilverreiger met een poot die onder zijn lichaam bungelde, waarschijnlijk gebroken.

Kruisspin260804
In een donker hoekje van de tuin zat deze kruisspin (Araneus diadematus - Garden Spider). Met 'gewone' middelen kon ik hem niet fotograferen, daarom het flitslicht ingeschakeld, met dit resultaat!

Wegslak260804
Naaktslakken zijn niet erg populair. Je kan ze niet knuffelen als een poes, ze zijn vies en vreten tuinplanten op. Egels daarentegen zijn er verzot op. Op de foto's een naaktslak, om precies te zijn een wegslak (Arion rufus - Red Slug) vanmorgen bij de Starrevaarthut. Ze komen voor in de kleuren wit tot bijna zwart. In mijn tuin laat ik ze lekker lopen in de (ijdele?) hoop dat de egel terugkomt!
Wegslak260804A