Vogeldagboek©


Donderdag 22 juli 2004 - Buyten en Wester

Twee Zoetermeerse parken doorkruist: het Buytenpark en het Westerpark. Genoten, ook door het mooie weer, maar de vogelwereld is nu echt in volle rust. Het Buytenpark, vooral bestaande uit begroeide hellingen tegen oude vuilstorten, is een paradijsje voor grasmussen, ze vlogen en zongen overal.

Grasmus220704
Deze grasmus (Sylvia communis - Whitethroat) zat me aan te kijken met een blik van: wat mot jij hier?

Kneu220704
Een groepje kneuen (Carduelis cannabina - Common Linnet, male) was aan het spelen in het struikgewas, dit mannetje houdt alles goed in de gaten.

*****
Woensdagavond in De Wilck o.a. bij het plasje 80 kemphanen, 14 watersnippen, 3 vrouw bruine kiekendief, 2 lepelaars, 1 ooievaar, 2 goudplevieren en in Polder Nieuw Groenendijk 50 wulpen. De boomvalk was actief op het nest op de hoogspanningsmasten, aan het voederen?

Ransuil220704
Zowel in het Buytenpark als in het Westerpark komen ransuilen (Asio otus - Long-eared Owl) voor. Door het dichte gebladerte zie je ze 's zomers niet zo snel, maar deze uil in het Westerpark zat precies in een opening tussen de bladeren, overigens op vrij grote afstand. De vogel zat heel rustig op een tak, toen een tractor voorbijreed, werd hij actiever en strekte zijn vleugels. Daarna was het weer dommelen geblazen.
Ransuil220704A

Geleganzenbloem220704
Landkaartjes, gehakkelde aurelia's, witjes, distelvlinders, kleine vossen, bruine zandoogjes en nog andere vlinders waren op deze warme dag te zien. Overigens nog steeds weinig vlinders dit jaar, vind ik. Vlak langs de Heideweg, op een heuveltje in het Westerpark, waren de meeste te zien, daar bloeide ook deze gele ganzenbloem (Chrysanthemum segetum - Corn Marigold).