Vogeldagboek©


Woensdag 3 maart 2004 - Grutto's stromen binnen

De grutto's stromen nu snel binnen. Maandag stonden er 27 op de Starrevaart te slapen, waarvan zeker 8 IJslandse grutto's, vandaag telde ik er al 240, waarvan ten minste tachtig islandica's. Ook de eerste grutto in de polder gezien, vanmiddag op de noordwestka van de Geerpolder. In De Wilck nog geen grutto's maar daar buitelen al de kieviten en zong een veldleeuwerik onder de stralende zon.

Gruttos030304
Midden op de plas, aan de rand van de slikplaat, staan de grutto's (Limosa limosa with islandica - Black-tailed Godwit) te slapen.

Een groot deel van de Starrevaart was vanmorgen bedekt met een laagje ijs. Daarvan was in de loop van de middag, met een graad of zeven, zonnetje en stevige wind vrijwel niets over. Wel veel vogels maar niet veel soorten. De nonnetjes laten het dit jaar behoorlijk afweten, brilduikers daarentegen genoeg, vandaag 5 mannen en 7 vrouwen.

Verder o.a. 6 lepelaars, 5 kluten, 2 bonte strandlopers, slechts 3 rosse stekelstaarten (1 man, 2 vrouw), het vrouwtje topper en ook nog steeds vrouw grote zaagbek, tussen de 30 goudplevieren liep er al een met een zomerzwarte borst.

Brilduikers030404
Paartje brilduikers (Bucephala clangula - Goldeneye; male and female) voor de kijkhut.

Kokmeeuw030304
Kokmeeuwen zijn al volop aan het baltsen en vechten, kortom de posities voor het broedseizoen worden ingenomen. Op de foto een kokmeeuw (Larus ridibundus - Black-headed Gull) in bruidskleed die daarmee ook graag wil showen.

Wildeeend_vr030304
Vrouw wilde eend (Anas platyrhynchos - Mallard; female) op het ijs.