Vogeldagboek©


Donderdag 25 november 2004 - Autogolf voor bomen

Ondanks de inzet van talloze organisaties staan flora en fauna op onze aardbol zwaar onder druk. Bevolkingsgroei, voedselvoorziening, economische activiteiten en woningbouw, het is bijzonder jammer maar onontkoombaar dat de natuur moet inleveren. (Ik heb het nu niet over het zonder noodzaak, al dan niet illegaal, afmaken van levende wezens.)

Waar ik slecht tegen kan, is als plant en dier ten offer vallen aan overbodige menselijke geldingsdrang, zeker als er alternatieven voorhanden zijn. Als ik dat in 'mijn territorium' zie, klim ik in de pen, soms rechtstreeks naar betrokkenen, soms via Vogeldagboek, zoals nu.

BurgGolf in het Zoetermeerse Westerpark wil de parkeergelegenheid uitbreiden. Uit onderzoek blijkt dat er per hole 10 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Bijna alle banen in ons land hebben 6 tot 8 parkeerplaatsen per hole, BurgGolf behoort tot de uitschieters. Een bestaande openbare parking op de loopafstand van nauwelijks 1 hole is te ver weg.... Een alternatief bij de ingang van de golfbaan, waar nu al doorlopend geparkeerd wordt, 'kan' niet omdat er wel eens een balletje door het beschermingsnet kan schieten en op een geparkeerde auto kan vallen.... Alsof dat niet te voorkomen is.

Nee, de keuze is gevallen op een stuk bosgrond van 1350 vierkante meter waar o.a. vijfentwintig jaar oude eiken groeien, het oudste en een onvervangbaar deel van het park. 'k Hoef niet uit te leggen dat de natuur in de loop van de decennia in dit oude gedeelte haar eigen 'draai' heeft gevonden. Overigens heeft de gemeente niet eens - een verplicht - onderzoek uitgevoerd naar de natuurwaarden van dit gebied.

Waarom wil BurgGolf eigenlijk uitbreiding van de parkeergelegenheid? Op de huidige P wordt zelfs zand opgeslagen, kennelijk is er ruimte voldoende. Dat las ik in het bezwaarschrift van de Vogelwerkgroep Zoetermeer, die evenals andere natuurverenigingen en politieke partijen onthutst is over de plannen en ook over het feit dat het college van B. en W. van Zoetermeer met ondeugdelijke motiveringen komt.

Ik heb begrepen dat er ook activiteiten worden ontplooid (golfshop, zakelijke bijeenkomsten) die strikt genomen in strijd zijn met de gebruiksregels van het bestemmingsplan. Dergelijke activiteiten gebruikt het college nota bene als argument om uitbreiding van de parkeergelegenheid door te drukken. Nog deze week kunnen bezwaarschriften worden ingediend.

Als je de stukken leest, word je reuze achterdochtig. Wil de golfbaan uitbreiding voor bezigheden die nog niet openbaar zijn gemaakt? Is er een verborgen agenda tussen het college in Zoetermeer en de directie van BurgGolf? Is er sprake van vriendjespolitiek? Er is voldoende parkeergelegenheid, er zijn (meer dan een) alternatieven, bezwaren worden heel makkelijk weggewuifd. En liggen misschien straks op een onbewaakte morgen ineens alle bomen tegen de vlakte?

Iedereen die zijn boerenverstand (volgens Van Dale: het gewone, gezonde verstand) gebruikt, begrijpt dat hier iets niet klopt. Leve de normen en waarden! Maar, slechte ervaringen ten spijt, ik blijf positief denken en hoop van harte dat B&W en BurgGolf nog eens met betrokken partijen om tafel gaan zitten om in een open gesprek alle mogelijkheden af te tasten.

Turksetortel171104
Benthuizen zat vandaag potdicht, lag de hele dag onder een kille, grijze deken. Deze twee tuinvogels heb ik de afgelopen dagen gefotografeerd toen het weer beter was: boven een Turkse tortel (Streptopelia decaocto - Eurasian Collared Dove, above) en een man huismus (Passer domesticus - House Sparrow, male).
Huismus201104B