Vogeldagboek©


Donderdag 28 april 2005 - Sprinkhaanzangers met één oor

Een misleidende titel 'sprinkhaanzangers met één oor', onmiddellijk toegegeven. Sterker nog: vandaag niet één sprinkhaanzanger gezien, dus weet ik niet eens of ze één of twee oren hebben. Wel ten minste drie gehoord aan de (zuid)westzijde van de Starrevaart, met één oor...

Een vogelaar vroeg mij bij herhaling of ik die sprinkhaanzanger dáár in het riet niet hoorde. Nee, moest ik met schaamte bekennen, ik hoor hem niet. Heel merkwaardig want zo'n krekelende rietvogel kan je toch niet missen? Zijn gezang is iets minder luid maar scherper dan van de twee snorren waarnaar ik eerder vanmorgen bij de Meeslouwerplas uitgebreid had staan luisteren. Een kon ik tussen het riet door zien zitten in een wilgenbosje, kop omhoog en snorren maar!

Grutto280405A
Twee grutto's vanmorgen in de Barrepolder. Het verschil tussen fletse vrouw met lange snavel en gekleurdere man met kortere snavel is goed te zien (Limosa limosa - Black-tailed Godwit; female above).
Grutto280405B

Maar die sprinkhaanzanger? Totdat ik me toevallig omdraaide en met mijn rechteroor richting riet kwam te staan: ja hoor, luid en duidelijk! Het bleek dat ik met mijn linkeroor het geluid van de sprinkhaanzanger helemaal niet hoorde. Moet ik eens naar laten kijken. Thuis met de stereospeakers mijn oren met het geluid van een sprinkhaanzanger getest, maar toen ging alles goed.

Roodborsttapuit280405A
Man roodborsttapuit (Saxicola rubicola - European Stonechat; male) vanmiddag bij De Wilck.
Roodborsttapuit280405

Volop zongen vandaag rond de plas de rietzangers, wel twee blauwborsten gezien maar zingen doen ze op het ogenblik niet. Staan kijken naar een fitis die een nestje aan het bouwen was. Telkens kwam hij/zij aanvliegen met een snavel vol stoffering maar de vogel dook zo rap de begroeiing in dat ik hem niet kon fotograferen.

Verdere waarnemingen o.a.: Meeslouwerplas 1 tuinfluiter en 1 koekoek, Starrevaart geoorde fuut 7, dwergmeeuw 4 (1 jonge vogel), 1 vrouw bruine kiekendief, 4 oeverlopers, 1 zwarte ruiter en overvliegend 1 ooievaar en 2 lepelaars. Een sperwer boven de Leidschendammerhout.

Langs het Zwetslootpad zaten 2 tapuiten, mannen. Ook een man roodborsttapuit, die heel vliegerig was en regelmatig richting Burmadeweg vloog. Hij werd niet geduld bij zijn twee familieleden want die joegen hem weg als hij in de buurt kwam.