Vogeldagboek©


Maandag 21 februari 2005 - Groot en klein, fel en flets

Een tijdje geleden beloofde ik het verschil tussen man en vrouw pimpelmees te laten zien. Intussen zijn de vetbollen (voornamelijk door kauwen en spreeuwen) en de pindazakjes in onze tuin leeg en zie ik geen pimpelmezen meer. Ik heb nog twee pindanetjes, die zal ik binnenkort ophangen maar voor de ongeduldigen: de mannetjes zijn feller gekleurd en hebben een bredere blauwe halsband.

Er zijn trouwens veel vogelsoorten waarbij mannen en vrouwen sterk op elkaar lijken. Soms is het verschil niet te zien, maar soms ook wel. Bij buizerds bijvoorbeeld is het mannetje (meestal) kleiner dan het vrouwtje; dat geldt voor meer roofvogels. Zo zijn er tal van voorbeelden van kleine verschillen te noemen.

Vanmiddag zag ik langs de Benthuizer Plas nog eens goed het onderscheid tussen waterhoenen (wat zijn er veel dit jaar; zou dat komen door de zachte winters?): de haan is duidelijk groter dan de hen. Zeker nu ze paartjes aan het vormen zijn en ze samen foerageren, is dat makkelijk te zien. De rode bles van het mannetje is bovendien iets groter en feller rood dan bij het vrouwtje.

Waterhoenders210205
Een haan waterhoen (Gallinula chloropus - Common Moorhen; the bigger male at the left) is duidelijk groter dan een hen.

Waarnemingen van vandaag: Benthuizer Plas 1 dodaars. Oostbroekpolder 5 kleine zwanen, Droogggemaakte Grote Polder 47 (38+9). Starrevaart: geoorde fuut 2, rosse stekelstaart 26 (17+9), brilduiker 7 (4+3), grote zaagbek 2 (1+1), grutto 60, zwarte ruiter 9 en de Hamble Point scholekster.