Vogeldagboek©


Kleinezwanen280205
Kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) maken zich op het Starrevaartijs gereed voor vertrek.
Maandag 28 februari 2005 - Allemaal even mooi!

Onderweg naar huis dacht ik: wat was nou het prettigste van vanmorgen? Het lichtvriezende maar windstille en blauwgekleurde weer, die roerdomp die daar maar nauwelijks zichtbaar tussen het riet zat te zonnen, het ijsvogeltje dat in de zuidoosthoek van de Starrevaart vloog, de pakweg honderd kleine zwanen, de enorme massa smienten in het laatste wak, de kleine zilverreiger op de Meeslouwerplas, de fraaie nonnetjes, de uitbundig zingende vink?

Ik wist het niet, besloot om maar geen keuze te maken en lang na te genieten van al dat moois dat Luuk Punt en ik tijdens onze wandeling bij het Vlietland hadden gezien. Nou ja, voor roerdompen heb ik wel een heel groot zwak, zo begon ik te twijfelen, eigenlijk voor kleine zwanen ook wel, heggenmusjes vind ik ook al prachtig met dat leiblauw, nee, toch maar niet kiezen.

Bij aankomst was Luuk er al, we hadden rond half 10 afgesproken. De eerste kleine zwanen vertrokken van het ijs van de vrijwel dichtgevroren Starrevaart. Omdat ze op het ijs stonden waren de poten goed te zien, er zat geen enkele geringde vogel tussen. De meeste vlogen naar het noorden weg, een aantal naar het zuiden, steeds naar elkaar roepend.

Kleinezwanen280205A
De eerste vogels stijgen op en....

Kleinezwanen280205B
.... daar gaan zij! In het midden een volwassen en voor- en achteraan een jonge vogel.

Kleinezilverreiger280205
Kleine zilverreiger (Egretta garzetta - Little Egret) op de Meeslouwerplas, ten noorden van de Kniplaan.

Een kwart van de 101 kleine zwanen (19 om precies te zijn) was 1e jaars, een hoog percentage. Als ze binnenkort allemaal naar Rusland zijn vertrokken, zal ik mijn gegevens van de laatste jaren eens bekijken om te zien of (gezinnen met) jonge vogels later vertrekken (gedachte van Luuk).

Wulpen op het ijs, zelfs al een kluut, tal van eenden(soorten), 2 kemphanen, 4 man en 5 vrouw nonnetjes (op de Meeslouwerplas nog 1+3), 8 zwarte ruiters, het paartje grote zaagbek en tussen de grutto's ten minste 10 IJslandse grutto's. 3 hadden al zichtbaar een grijs vleugelpaneel en 7 andere hadden duidelijk kortere poten, dat viel goed op omdat ze op het ijs stonden.

En verder natuurlijk de ijsvogel en die roerdomp die enkele uren aan de zuidwestkant hoog en verscholen in het riet zat te zonnen. Op de Meeslouwerplas dan 1 kleine zilverreiger (er zijn de laatste dagen 2 kleine zilvers gemeld op het eilandje ten noorden van de uitkijktoren), 13 (4+9) brilduikers, 39 (23+16) rosse stekelstaarten (!) en 2 dodaarzen.