Vogeldagboek©


Maandag 17 januari 2005 - Kolonienestkasten en records

In het weekend grasduin ik zelden, hooguit pik ik een vogeltje of bloempje mee uit eigen tuin of ergens anders als ik met mijn vrouw op stap ben. Gisteren dook bij familie in Oud-Alblas vlak voor mijn neus een prachtige man groene specht op. Hij ging even, op zo'n tien meter, op het gazon zitten, maar hij liet zich niet fotograferen. Een close-up van een groene specht staat hoog op mijn fotolijstje, maar o wat zijn ze rap!

Zaterdag twee kolonienestkasten voor huismussen in de tuin opgehangen. Althans, geholpen bij het ophangen, want buurman Bradley zag me worstelen en greep krachtdadig en efficiënt in. Ze hangen nu klaar voor gebruik, de eerste mussen kunnen komen. Er zit regelmatig een groep van zo'n vijftien vogels in de tuin. Als ze eens wisten hoe leuk ik ze vind, doken ze zeker in een van de gaten. Er is plaats voor zes stellen.

Nestkast_huismussen150104A
Een van de twee kolonienestkasten voor huismussen tegen ons huis.

Nadat ik eind vorig jaar aankondigde nestkastjes voor huismussen te willen gaan maken, boden Jenny en Jan Valk uit Zoetermeer aan om er twee te bouwen. Gestimuleerd door Jenny heeft Jan werkelijk zeer degelijke en fraaie nestkasten gemaakt, dat had ik nooit zo goed gekund. Op mijn verzoek een met drie gaten aan de voorkant en een met twee gaten aan de zijkanten en een aan de voorkant. Het eerste mussenpaar dat erin duikt, zal ik naar hen vernoemen!

Het weekend was prachtig, vandaag grauw. Tweemaal kort op stap geweest. De afgelopen nachten sliepen rond de driehonderd kleine zwanen op de Starrevaart. Overdag zie ik maar kleine groepjes in 'mijn' polders, vandaag 14+4 in de Westbroekpolder en 24+6 in de Riethoornse Polder. De grotere groepen zaten waarschijnlijk wat verder weg. Een paar ransuilen bij de valkenkast in het Noord-Aa, de twee sneeuwganzen in de Westbroekpolder. Diverse berichten ontvangen over de velduilen in het Bentwoud. Er waren aanzienlijk meer kijkers dan het maximum van 4 uilen dat gezien/gemeld is.

Pimpelmees160105
Voor het raam bij familie snoepten mezen van vetbollen en uit pindanetjes. Pimpelmezen (boven) (Parus caeruleus - Blue Tit; above) hangen graag ondersteboven, koolmezen (Parus major - Great Tit) houden hun hoofd liever recht omhoog.
Koolmees160105

*****
Dochter Jacqueline heeft vanuit haar woon- en werkplaats Parijs mijn Vogeldagboek gepromoot bij Moerstaal.nl. Heel lief van haar! Dat leverde gisteren een record aantal bezoekers van 1229 op deze website op, drie keer zo veel als het vorige record. Bovendien meldden zich diverse nieuwe lezers aan die Vogeldagboek per e-mail willen ontvangen. Op de verzendlijst staan nu 707 adressen.