Vogeldagboek©


Tureluur290305
Tureluur (Tringa totanus - Redshank) in De Wilck.
Dinsdag 29 maart 2005 - Ratten

Nee, met 'ratten' bedoel ik niet die woelrat die naast de Starrevaarthut wilgenkatjes zat te eten. Ik doel op de lieverdjes die (weer eens) de pas met duur gemeenschapsgeld opgeknapte toegang tot de hut hebben vernield. Van begin tot het eind zijn in de rietmatten gaten geslagen en getrapt, stukken omver geduwd en hele happen, ook uit de nieuwe matten, met een mes weggesneden. Het bierflesje en de lege hasjzakjes (volgens een vogelaar had er 'Pakistaans' ingezeten) toonden de sporen van de vermoedelijke vandalen. En de politici maar kletsen over bestuurlijke vernieuwing.....

Woelrat290305
Woelrat (Arvicola terrestris - Water Vole) doet zich te goed aan wilgenkatjes op enkele meters van de Starrevaarthut.
Woelrat290305A

Het moest er even uit. Want hoewel het een grauwe dag was, vielen er verder genoeg positieve dingen te beleven. Zoals de grote groep (vandaag 11) prachtige geoorde futen die tussen de nog steeds zeer talrijke smienten, slobeenden en kuifeenden op de plas dobberden. Heel veel grutto's, door het slechte licht heb ik ze niet geteld, er zaten ook talrijke IJslandse grutto's tussen.

Een zwartkopmeeuw deed een slaapje op een paal, ook tal van rustende scholeksters (waaronder de Hamble-Pointvogel), meeuwen en noem maar op. Langs de Kniplaan en de ka naar de hut een zingende blauwborst.

Wittekwikstaart290305
Drie witte kwikstaarten (Motacilla alba - White Wagtail; male) zaten rondom de hut. Aan de tot de rug doorlopende zwarte kop, scherp door het grijs begrensd, is te zien dat het een mannetje is. Een vrouw heeft een gelijkmatige overgang tussen het zwarte petje en de grijze rug.
Wittekwikstaart290305A

Tureluur290305A
En nogmaals de 'roodpootruiter' (Tringa totanus - Redshank).