Vogeldagboek©


Zaterdag 29 oktober 2005 - Eerste haviksfoto

Vanmiddag voor de eerste keer een havik op de foto gekregen. In de polders zie je niet zo vaak een havik, dus een buitenkansje. De vogel zat op zo'n 350 meter (uitgerekend op de Luchtfoto Atlas), met een dampige lucht en tegen het vage zonlicht dat door de wolken kwam.

Verwacht dus geen mooie close-opname van een havik, maar slechts een silhouet in De Wilck. Het moet welhaast een vrouw geweest zijn, want ze was zo groot als een buizerd. Toen ze kwam aanvliegen en na een half uurtje rust op een hek vertrok, was er grote paniek onder de talrijke (water)vogels in De Wilck.

Havik291005A
Vrouw havik (Accipiter gentilis - Northern Goshawk; female) in De Wilck. Let op de smalle staart en het slanke profiel ten opzichte van een buizerd.

Determinatie van vogels is vaak lastig. Roodborsttapuiten in winterkleed bijvoorbeeld. Wanneer is het een 1e winter vogel of een adult vogel in winterkleed? Of wanneer is het een Aziatische roodborsttapuit? Het vergt vaak heel wat inspanning om erachter te komen, als dat al lukt.

Roodborsttapuit281005
Roodborsttapuit (Saxicola rubicola - European Stonechat) vrijdag in het Buytenpark. Adulte vrouw in winterkleed of jonge vogel in zijn eerste winterkleed?

Bontbekplevier271005
Deze vogels zijn wat makkelijker. Boven een volwassen bontbekplevier (Charadrius hiaticula - Common Ringed Plover; adult winter above), met kenmerkende oranje poten, oranje aan de snavel en egaal verenkleed. Onder een jonge bontbekplevier (Charadrius hiaticula - Common Ringed Plover; 1st winter below) in 1e winterkleed, met geelachtige poten en witte oogstreep; die ontbreekt bij een juveniele kleine plevier. Foto's van donderdag langs de Brouwersdam.
Bontbekplevier271005B

In ongeveer een uur tijd vanmiddag verder o.m. genoteerd: sperwer, buizerds, torenvalken, 2 grote zilverreigers, 1 late groenpootruiter, 25 kolganzen, 1 man pijlstaart en 3 dodaarzen in het plasje.

Andere vogelaars hadden de politie gebeld. Op de Westvaart waren jongelui met een buks (of twee, weet ik niet meer) nogal geheimzinnig aan het doen. Ze zaten in een motorbootje. Toen ze voelden dat ze gezien werden, namen ze de vlucht. Of de politie ze heeft kunnen vinden, is niet bekend.