Vogeldagboek©


Maandag 19 september 2005 - Zon na mistflarden

De mistflarden waren nog niet opgetrokken toen ik vanmorgen vroeg bij de Zouweboezem aankwam. Mist, voorteken van een fraaie dag, misschien wel van een fraaie week. De vogels lieten me vandaag in dit prachtige vogelgebied wat in de steek, het was erg stil. Wel een paar leuke vogels gezien, maar in Zouweboezem en aangrenzende Kikker zie je normaal veel meer.

Torenvalk_juv190905
Je hebt van die dagen dat er nauwelijks vogels voor je lens komen. Vandaag was zo'n dag. Gelukkig poseerde deze juveniele torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel; juv.) vanmiddag even in de Oostbroekpolder. Er zijn nog wat donsveertjes te zien op de rug van de geringde vogel, ook de uiteinden van de veren hebben nog een witte rand als teken van jeugdigheid.
Torenvalk_juv190905A

Rietkruisspin_man120905
Dit is een man rietkruisspin (Larinioides cornutus - Orb Weaver), op 12 september op de ka naar de Starrevaarthut gefotografeerd. Een man rietkruisspin heeft een kleiner abdomen (achterlijf) dan een vrouw, de tekening is wat sterker en bovenaan het abdomen zit een kenmerkende wigvormige vlek.

Door het windstille weer was er van vogeltrek niets te merken, alles zat ongetwijfeld erg hoog. Leukste waarnemingen waren een late purperrreiger, nog een adulte man blauwborst, 2 rietzangers, 3 buizerds en 2 bruine kiekendieven, 1 groene specht. Ten minste 3 tjiftjaffen begroetten zingend de fraaie dag, fitissen speelden tussen de takken en overal zag en hoorde je (het klingelende geluid van) putters.

Op de terugweg even gestopt bij het bijna opgedraagde plasdrasje in de Donkse Laagte. Door de begroeiing zag je niet zo veel, totdat 2 vrouwen bruine kiekendief wat onrust veroorzaakten. Alles ging echter in paniek de lucht in toen een havikwijf aan kwam gieren, want die zijn niet mals!

Ik vermoed dat ze ook een prooi gegrepen heeft want ik zag haar ineens niet meer. Doordat alles opvloog, kon ik een beetje tellen: 40 wintertalingen, 80 watersnippen en 100 goudplevieren. Vanmiddag in De Wilck 2 grote zilverreigers.

*****
Recent verschenen: De Europese families van muggen en vliegen (Diptera)