Vogeldagboek©


Fazanten060406
Twee fazanthanen (Phasianus colchicus - Pheasant; males) namen elkaar doorlopend de maat en raakten regelmatig slaags.
Donderdag 6 april 2006 - Hanengevecht

Fazanten060406B

Fazanten060406C

Fazanten060406D

In de Leidschendammerhout, het recreatiegebied net ten zuiden van de Starrevaart dat ook voor de natuur (nog) interessant is, waren vanmorgen twee fazanthanen aan het knokken. Volgens mij zat er ergens in de begroeiing een vrouwtje toe te kijken....

De hanen daagden elkaar doorlopend uit door hun koppen vlak tegen elkaar te brengen. Soms draaiden ze zich om en pronkten met hun staartveren. Enkele malen vlogen ze elkaar letterlijk in de veren. Na een uur was ik het zat, maar de heren gingen onvervaard verder in hun strijd om het territorium en de hoofdprijs.

Gruttos060406
IJslandse grutto's (Limosa limosa islandica - Icelandic Godwit) in de Leidschendammerhout. Rechtsboven een 'gewone' grutto.

Vanmorgen was ik vrij vroeg op de Starrevaart, het bleef koud en de wind wakkerde aan. De 3 baardmannetjes aan het begin van de oostkade vlogen uit de kant op, en doken meteen weer diep het riet in. Dat deden ook andere rietvogels. Op de vogelplas verder o.a. 1 lepelaar, 2 geoorde futen, 670 grutto's (ca. 75% IJslandse) en 3 man en 5 vrouw brilduikers.

Als je het fietspad ten oosten van de Starrevaart (Duinwaterpad) naar het zuiden volgt, kom je bij 'nieuwe' plasjes in de Leidschendammerhout. Eerst twee kleine plasjes (2 koperwieken) en dan een grotere. Daar kan je leuke waarnemingen doen.

Er kleumden vandaag 210 grutto's (ca. 50% islandica) waaronder 2 met een ring. Ook kluten (er waren er 6) zullen hier gaan broeden. Er waren ook 3 mannen en 1 vrouw pijlstaart, tureluurs, scholeksters enz. In de Zwetpolder 1 grote zilverreiger.