Vogeldagboek©


Dinsdag 22 augustus 2006 - Rondje duinen

Vandaag een rondje duingebieden gereden. Eerst naar Berkheide, bij de Soefi-tempel in Katwijk. Meer mensen en honden dan vogels, het is overal erg 'stil'. Geen enkele vermeldenswaardige waarneming.

Weidekringzwam220806
Heksenkringen op grassige gedeeltes in de duinen van Berkheide. Het zijn weidekringzwammen (Marasmius oreades - Fairy Ring Champignon).
Weidekringzwam220806B

Vervolgens naar Lentevreugd op de grens Katwijk/Wassenaar. Er vielen wat spatjes, wat heidelibellen, hooibeestjes, bonte zandogen en een distelvlinder. Een roepende waterral en een jagende juveniele bruine kiekendief.

De laatste halte was Kievitsduin in Wassenaar. Toen ik aankwam, zag ik de daar al weken vertoevende slangenarend kort rondvliegen. Naar boven geklommen, maar tussen de buien door liet de vogel zich niet meer zien. Wel een jagende boomvalk en wat roepende groene spechten. Vanavond in De Wilck o.a. 1 grote zilverreiger en 1 regenwulp.

Houtpantserjuffer040806
Houtpantserjuffers (Lestes viridis - Green Emerald Damselfy) vliegen op het ogenblik talrijk.

Wespspin220806
Opnieuw zag ik in Lentevreugd een wespspin (Argiope bruennichi - Wasp Spider), op flinke afstand van de vorige. Ze blijven prachtig! Vanaf het pad waargenomen; er zitten er ongetwijfeld veel meer in de grassen.

Hazenpootje150806
Zelfs uitgegroeide hazenpootjes (Coprinus lagopus - Hare'sfoot Inkcap) zijn mooi. Boven- en onderkant, Leidschendammerhout 15 augustus.
Hazenpootje150806A

*****
Recensie:
ANWB/VVV Topografische kaarten