Vogeldagboek©


Kleinezwanen271206
Ruim zeventig kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) vanmiddag in de Oostbroekpolder.
Op de foto een deel van de groep, op de voorgrond een knobbelzwaan.
Woensdag 27 december 2006 - Derde kerstdag

De dag na kerstmis wordt ook wel de derde kerstdag genoemd. Dit jaar was er weinig verschil tussen de drie dagen: het was en bleef donker. Vanmorgen en begin van de middag een kort uitstapje gemaakt.

Er zaten geen kleine zwanen (meer) bij Benthuizen langs de HSL. Wel 74 (63+11) in de Oostbroekpolder en 26 (22+4) in de Meerpolder. Grote zilverreigers in de Barrepolder en De Wilck (2). Een scharrelende waterral bij de Meeslouwerplas, een dodaars op de Starrevaart.

In De Wilck ook weer twee slechtvalken. Ze zaten behoorlijk dichtbij, maar door het grauwe weer niet te fotograferen. Ik heb ze lang bekeken (ook tijdens enkele mislukte jachtvluchten op smienten), maar ben niet zeker van het geslacht van een valk. De ene is klein en zeker een man. De andere is iets groter, ik vermoed ook een man, maar misschien een klein vrouwtje.

*****
Het aantal lezers dat Vogeldagboek per e-mail ontvangt, is boven de tweeduizend gestegen. Vanmiddag stond de teller op 2019.

*****
Natuur & Wet
Vraag: Ik hoorde over een geval waarbij drie dodaarzen in een stalen fuik van de muskusrattenbestrijding waren gevangen. Twee waren al dood en de derde kon nog net worden gered. Mag de overheid deze dieren - ongewild - vangen?
Antwoord: Ja, dat mag omdat muskusrattenbestrijders in het bezit zijn van een aanwijzing/ontheffing op grond van de Flora- en faunawet.
Toelichting: klik hier


Fuut271206
Bekend is dat futen in warme grachten en beschutte vijvers soms ook 's winters broeden.
Maar als het op het platteland zo warm blijft, gaan ze daar natuurlijk ook nestelen.
Deze fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) in de Zuidbuurt begon een week geleden met nestbouw
en zit inmiddels vast op de eieren. 27 december, hartje 'winter'....