Vogeldagboek©


Vrijdag 24 februari 2006 - Grutto's in de wei

Het had licht gevroren. Boven de Benthuizer Noordpolder zwoegde een lijntje van acht lepelaars vanmorgen pal tegen de straffe noordoostenwind in. Het was koud maar toen ik hun aan de lente denkende gefladder zag, wist ik het meteen: vandaag de eerste grutto's in de wei!

Gruttos240206
De eerste grutto's (Limosa limosa - Black-tailed Godwit) zijn terug in de wei.

Grutto240206
Ja ja, ik ben er weer!

Nu fantaseer ik me wel meer een slag in de rondte, maar deze keer kwam mijn voorgevoel uit: langs de Ondermeerweg in de Geerpolder, tegen de noordwestkade, liepen 27 grutto's in de grond te pikken alsof ze rammelden van de honger.

Dat zal ook best want na hun energie verslindende reis uit Midden-Afrika moet de buik weer gevuld worden. Het broedseizoen komt eraan! Ik had al wel eerder grutto's op slaapplaatsen gezien maar nog niet eerder op het weiland.

Verdere waarnemingen o.a. 17 kleine zwanen (waarvan 2 juveniel) in de Barrepolder, op de Starrevaart 14 grutto's, 5 zwarte ruiters, 1 roerdomp en 89 (43 man, 46 vrouw) pijlstaarten. Na een nachtje vorst zie je ineens minder grote zilverreigers: 1 overvliegend in De Wilck.

Steenloper240206
Zoals aangekondigd komen er de komende dagen nog meer foto's van de prachtige vogeldag donderdag in Scheveningen. Deze keer een geringde steenloper boven (Arenaria interpres - Ruddy Turnstone, above) bij de 1e Haven in Scheveningen en onder 2 drieteenstrandlopers (Calidris alba - Sanderling) langs het Noorderhavenhoofd.
Drieteenstrandlopers230206

Pijlstaarten240206
Pijlstaarten (Anas acuta - Pintail) vanmorgen op de Starrevaart, op de foto 2 mannen en 1 vrouw.