Vogeldagboek©


Goudvink_man090106
Man goudvink (Pyrrhula pyrrhula - Eurasian Bullfinch; male) in het Buytenpark.


Maandag 9 januari 2006 - Goudvinken en goudhanen

Al een tijdje zijn er een paar appelvinken gemeld rond de Zegerplas in Alphen aan den Rijn. Vanmorgen naar het oosten gekoerst maar deze vinken met snavels als breekijzers niet gevonden. Echter geen seconde getreurd: het was fantastisch weer, rond het vriespunt, en ook groene spechten, goudhaantjes, vuurgoudhaantjes en andere vogels zijn prachtig.

Vuurgoudhaan090106
Vuurgoudhaantjes (Regulus ignicapilla - Firecrest) in Zegersloot-Zuid. Vuurgoudhaantjes zijn meteen te herkennen aan hum brede witte wenkbrauwstreep. Op de foto onder een 'biddende' vuurgoudhaan op zoek naar insecten.
Vuurgoudhaan090106A

Goudhaan090106
Goudhaantjes (Regulus regulus - Goldcrest) in het Westerpark.
Goudhaan090106A

Goudvink_man090106E
Goudvink_man090106A
Goudvink_man090106F

Via het Spookverlaat (krijsende waterral) naar het oude Buytenpark in Zoetermeer, waar ik gisteren 3 mannen en 3 vrouwen goudvinken had gezien, foeragerend op de zaden van de esdoorn. Ten minste één man maakte het trompettergeluid van Oost-Europese goudvinken. De kleurencombinatie van de man is beschaafd fantastisch: rood, grijs, wit en zwart Omdat het weer vandaag veel beter was om te fotograferen, hoopte ik ze weer te treffen, maar ik heb er vanmiddag geen gezien of gehoord.

In het Westerpark in Zoetermeer met moeite 4 ransuilen in de begroeiing kunnen ontdekken. Er riepen 2 waterrallen bij het vogeleiland en bij de eerste parkeerplaats langs de Heuvelweg een zestal goudhaantjes. Het zijn de kleinste Europese vogels, bijna niet te fotograferen zo snel.


*****
Recent verschenen: Een vreemde eend in de bijt; Exoten in Nederland



Grotezilverreiger080106
In een niet bevroren wetering in de Oostbroekpolder
waren vanmiddag 3 grote zilverreigers (Casmerodius albus - Great Egret) aan het vissen.