Vogeldagboek©



Gewoneoeverlibel070706

Onder een gewone oeverlibel vrouw (Orthetrum cancellatum - Black-tailed Skimmer; female below)
en boven een al wat blauw berijpte jonge man gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum - Black-tailed Skimmer; juv. male).

Gewoneoeverlibel070706B
Zaterdag 8 juli 2006 - In en langs het water

De natuur pronkt op het ogenblik voluit met haar pracht. Okay, vogels zijn mijn grootste passie en juist die worden opgeslokt door het groen. Vanmiddag nog in Den Haag en gisteren in Zoetermeer bij jonge sperwers gekeken, door de groenexplosie van Moeder Natuur krijg je slechts glimpen te zien.

In het Spookverlaat gisteren foto's gemaakt van o.a. gewone oeverlibellen en waterplanten. Gewone oeverlibellen komen talrijk voor. Uitgekleurde mannen zijn blauw berijpt, vrouwen en jonge mannen zijn geel, half geel/blauwe oeverlibellen zijn mannen op weg naar volwassenheid.

Watergentiaan070706
Watergentiaan (Nymphoides peltata - Fringed Water-lily) heeft tere gele bloemen.

Deze gewone oeverlibellen kan je op het ogenblik overal zien vliegen. Gisteren heb ik ze gefotografeerd in het Spookverlaat, evenals de watergentiaan; meer waterplanten volgen later.

Eerder deze week zwom in Hazerswoude-Dorp een paartje knobbelzwanen met 7 pullen (4 grijze en 3 witte, met bloed van oorspronkelijke wilde 'Poolse' knobbelzwanen). Beide ouderzwanen hadden een merkteken op de snavel, letter P, dan een punt en dan mogelijk de letter O. Bij het vrouwtje stonden bovendien de cijfers 44 in de snavel gegraveerd.

Bij navraag bleek dat er in ons land een aantal zwanenhouders is die ontheffing hebben van de Flora- en faunawet en knobbelzwanen mogen houden. Ook mogen ze de zwanen op het snavel merken, ze moeten daarvan wel een register bijhouden.

Gewoneoeverlibel070706A
Gewone oeverlibel vrouw (Orthetrum cancellatum - Black-tailed Skimmer; female).

Gewoneoeverlibel200606
Bijna volledig uitgekleurde (jonge) man gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum - Black-tailed Skimmer; juv. male). Foto 20 juni Dwingelderveld.


Knobbelzwaan060706
Man knobbelzwaan (Cygnus olor - Mute Swan) met snavelteken.
Het oranjerood op de kop komt waarschijnlijk van grondelen in ijzerhoudende grond,
de band met platgedrukte veren op de kop is moeilijker te verklaren.