Vogeldagboek©


Maandag 17 juli 2006 - Hoogzomer

Tropische warmte (geef de vogels enkele malen per dag vers bad- en drinkwater!), het is hoogzomer, daarom vanmorgen vroeg op stap en vroeg thuis. Eerst een uurtje bij de Wilckplas gezeten. Zo heerlijk rustig. Ook in de vogelwereld was het hier stiller dan anders. Een overvliegende, luid roepende regenwulp was de enige 'bijzondere' waarneming.

Geteld o.a.: tureluur 5 juv, kemphaan 1 vrouw, oeverloper 2, grutto 1 adult en 8 juv, zwarte ruiter 1, visdief 15, kleine plevier 4, veldleeuwerik 2, rietgors 1. Opvallend genoeg heb ik tijdens het broedseizoen nagenoeg geen graspieper gezien of gehoord. Vorige week woensdagavond een paar Indische ganzen met 2 pullen bij de Brandwetering aan zuidkant De Wilck.

Visdief170706
Jonge visdief (Sterna hirundo - Common Tern) bedelt om een visje, vanmorgen op de Wilckplas.

Aalscholver170706A
Aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) op dezelfde locatie. Een geheel zwarte dus adulte vogel. Een juveniele vogel is donkerbruin met erg veel wit op borst en buik. Daarna worden de veren zwarter en de voorzijde donkerder. Pas vanaf het 3e kalenderjaar krijgt de kormoraan zijn definitieve verenpak.

Grutto170706

Juveniele grutto (Limosa limosa - Black-tailed Godwit) maakte vanmorgen toilet in de Wilckplas.

Grutto170706F

Vervolgens op diverse plaatsen in het Spookverlaat gescharreld. Onwetend van het dramatische auto-ongeval van vrijdag vlakbij. Toen ik iemand bloemen langs het slootje tegenover het ooievaarsnest zag leggen, begreep ik, en hoorde ik later, dat hier iemand verongelukt moest zijn. Een jongeman, 19 jaar slechts. Zo betrekkelijk is alles.


Pijlkruid070706A
Bloeiend pijlkruid (Sagittaria sagittifolia - Arrowhead) langs het Spookverlaat.
Leven en dood naast elkaar.