Vogeldagboek©


Roerdomp020306
Een voorproefje: dit is een van de 3 roerdompen (Botaurus stellaris - Great Bittern) die ik vanmiddag van korte afstand heb geobserveerd.

Donderdag 2 maart 2006 - Voorproefje dompen

Vandaag vroeg iemand wat mijn lievelingsvogel is. Die heb ik niet. Alle vogels en planten en dieren hebben zo hun eigen bekoorlijkheden en eigenaardigheden. Ik vind alles boeiend en ik geniet van alles evenveel.

Als ik gedwongen zou worden te kiezen, zou een roerdomp hoog scoren. Een prachtige, mysterieuze vogel, helemaal niet schuw maar je ziet hem bijna niet al sta je op een paar meter.

De afgelopen tijd heb ik veel roerdompen van dichtbij bekeken, bestudeerd zelfs, urenlang. Vanmiddag waren mijn tenen 'dood', wit van de kou, ik moest ze een tijdlang warm wrijven voor een kleurtje.

Dat had ik er wel voor over om meer te leren over hun vistechniek. Een van de komende dagen zal ik mijn 'rapport' in Vogeldagboek uitbrengen.

Kramsvogel270206
Kramsvogel (Turdus pilarus - Fieldfare) maandag in de Riethoornse Polder.

Gaai270206
Gaai (Garrulus glandarius - Eurasian Jay) maandag in de Leidse Hortus.

Heel spectaculair was de vlucht van 11 grote zilverreigers. Ze stonden aan de rand van het plasje in SBB-natuurgebied Noord-Aa, vlak bij de Plas van Wiegel waar een slaapplaats is.

Toen ik ze zag staan, stopte ik voor een foto. Helaas kwam ook een buizerd een kijkje nemen en gingen ze allemaal tegelijk de lucht in. Voor zulke momenten zou je een snelle spiegelreflexcamera moeten hebben.

De twee grote zee-eenden zwemmen nog steeds op de Meeslouwerplas. Daar ook 6 dodaarzen en 1 waterral. Op de Starrevaart o.a. 93 grutto's en 1 lepelaar.