Vogeldagboek©


Lepelaar060306
Lepelaarman (Platalea leucorodia - Spoonbill; male) vanmiddag in tegenlicht in de Meerpolder.
Maandag 6 maart 2006 - Lepelaars

Zo zoetjesaan keren de lepelaars terug uit hun zuidelijk overwinteringsgebied om hier voor het nageslacht te zorgen. Na hun aankomst rusten ze uit in voedselrijke gebieden, maar heel snel trekken ze door naar hun broedplaatsen. Eind maart beginnen de eerste lepelaars te broeden.

Op de Starrevaart stonden er vandaag 9, in de slootjes van de Zoetermeersche Meerpolder waren er 2 aan het vissen. Daar zaten, in 2 groepen, in totaal 81 (71 adulte en 10 juveniele) kleine zwanen. Overal in de polders nog flinke groepen koperwieken en kramsvogel.

Koperwiek060306
Koperwiek (Turdus iliacus - Redwing) in de Meerpolder.

Turksetortel040306
Kou en sneeuw of niet, de Turkse tortel (Streptopelia decaocto - Eurasian Collared Dove) in onze conifeer broedt gewoon door. Foto van zaterdag.

Aalscholver060306A
Mooier kan een aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant; female) niet worden. Deze vogel zat op de Starrevaart, in volledig zomerkleed met de hanenkam opgezet. Voor zover ik weet is er geen verschil tussen man en vrouw, dus misschien is dit een hennenkam... Zie ook Vogeldagboek van 7 maart.

Vanmorgen in de Barrepolder 2 zwarte zwanen, grote zilverreigers in de Oostbroekpolder (2), Noord-Aa (1) en Zwetpolder (4). Op de Meeslouwerplas de 2 grote zee-eenden. Op de Starrevaart o.a. 28 man en 23 vrouw pijlstaart, rosse stekelstaart 13 (12+1), brilduiker 8 (5+3) een paartje grote zaagbek, grutto 105, kluut 2 en langs de ka naar de hut een grote gele kwikstaart.