Vogeldagboek©


Vrijdag 17 maart 2006 - Wanted: Oystercatcher YBYY

Eind februari 2000 dook er op de Starrevaart een merkwaardige scholekster op. Geel geverfde buikveren en maar liefst vijf ringen om de poten. Deze scholekster, die eruit zag als een feestartikel, is elk jaar vele malen waargenomen, ook toen de verf er na de rui af was.

De vogel kreeg al gauw de naam Hamble Point scholekster, genoemd naar de plaats in Hampshire in het zuiden van Engeland waar hij/zij op 13 december 1999 als adulte vogel was geringd. De scholekster was toen ouder dan twee jaar.

Scholekster_HamblePoint170206B
De Hamble Point scholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher 'Hamble Point') Foto van 17 februari 2006.

Vogels van kleurringen voorzien levert veel informatie op die van belang is voor de bescherming van vogels: waar trekken ze heen, waar foerageren ze, enz. Kleurringen zijn met telescopen af te lezen, in tegenstelling tot aluminiumringen, een ouderwetse manier van gegevens verzamelen.

Maar hoe opvallend de Hamble Point Oystercatcher ook is, onbekend is waar de vogel broedt. En dat willen de onderzoekers graag weten.

Kramsvogel150306
Kramsvogel (Turdus pilarus - Fieldfare) woensdag langs het Zwetslootpad. Ik denk een 1e winter vogel omdat de borst nog niet opvallend oranjegeel is.

Scholeksters170306
Parende scholeksters vanmorgen in De Wilck (Haematopus ostralegus - mating Eurasian Oystercatchers).

Daarom in overleg met de projectleider vandaag deze oproep in Vogeldagboek, voor iedereen maar speciaal voor weidevogelbeschermers rond de Starrevaart: let svp op de poten van scholeksters!

Maar het is ook goed denkbaar dat de vogel op de Starrevaart rust en straks elders in ons land of het buitenland gaat broeden.

Deze scholekster heeft aan de rechter tarsus (onderste pootdeel, boven de tenen) een blauwe en een gele ring en aan de tibia (dij) daarboven nog een gele ring. Aan de linkertarsus zit een gele ring en aan de linkertibia de aluminiumring (a) met gegevens. De code is dan (Engelse kleurnamen, eerst linkerpoot, van boven naar beneden): aY/YBY.

Wordt de vogel gezien, noteer dan de de ringen, de precieze plaats van waarneming, uiteraard de datum en eventuele andere gegevens (bijvoorbeeld bij de paring: is het een man of vrouw?) en geef deze aan mij door. Dan zorg ik voor contact met Peter Potts, de projectleider. Trouwens, ook meldingen van andere kleurringen kunnen, met precieze gegevens vooral over de ringen, aan mij worden doorgegeven als de waarnemer niet weer waar ze te melden.

Meer informatie over de Hamble Point scholekster staat op de site van de Starrevaart.