Vogeldagboek©


Maandag 20 maart 2006 - Vechtersbaas

In de Leidschendammerhout, in de polder ten westen van de nieuwe plassen, scharrelde rond het middaguur een hermelijntje in het weiland. Hij viel nogal op in zijn vaalbruine vacht die nog duidelijk de sporen van zijn winterkleed vertoonde.

Hermelijnen zijn prachtige zoogdiertjes, maar ook felle rovers. Vooral muizen en ratten staan op zijn menukaart, maar ook heel wat vogels vallen ten prooi aan zijn scherpe tanden. Ik heb zo'n kleine rover wel eens met een haas zien slepen die vele malen zwaarder was dan hij zelf.

Hermelijn200306
De nogal beweeglijke hermelijn (Mustela erminea - Stoat) zat op flinke afstand waardoor het moeilijk was om een foto te maken.

'Mijn' hermelijntje was druk in de weer. Hij rende langs de slootkanten, zwom steeds heen en weer, joeg eenden en meeuwen op. Ook kreeg hij een watersnip in het oog, vloog erop af maar deinsde terug toen deze zijn staart als een afschrikmiddel uitspreidde. Zo ging dat geren in het weiland een tijdlang door, heerlijk om in het lentezonnetje naar te kijken.

Maar toen kreeg een grote groep kauwen het beestje in de gaten. Ze gingen overal om hem heen staan, de kleine rakker wist niet waar hij het moest zoeken. Even leek hij zich goed verstopt te hebben in de begroeiing, maar toen een paar nieuwsgierige kauwen hem weer opjoegen, koos hij al zigzaggend tussen de vele tientallen vogels het hazenpad.

Gered van de kraaien? O nee, twee zwarte kraaien gingen er zich mee bemoeien. Ze vielen de hermelijn aan die zich steeds verder terug moest trekken. Terwijl hij kort ervoor wel vijfmaal de sloot was overgezwommen, durfde hij dat nu niet meer, in het water kan hij zich immers niet verdedigen.


*****
Recensies:
De natuurdetective; Op speurtocht door de wereld van dieren en planten
Vogelkijker en Insectenjager; Met spannende natuurprojecten voor kids

Rietgors200306
Deze man rietgors (Emberiza schoeniclus - Reed Bunting; male) verwelkomt de eerste lentedag met zijn eenvoudige maar welgemeende zang.

De kraaien joegen hem telkens op uit de ruigte van de slootkant. Totdat hij zelf in de aanval ging! Met zo'n drie spectaculaire sprongen van tussen een halve en een meter hoog probeerde hij de kraaien te grazen te nemen.

Alles speelde zich te ver af om van dit schouwspel foto's te maken, maar de kraaien bleven nu toch wat meer op afstand. Uiteindelijk zagen zij - en ik - de hermelijn niet meer die weer in de kant was gekropen. De kraaien vlogen na een paar minuten weg, ik heb nog een half uurtje gewacht maar de vechtersbaas kwam niet meer tevoorschijn.

Waarnemingen maandag o.a.: Barrepolder 3 lepelaars en 1 grote zilverreiger. Noord-Aa en Benthuizer Noordpolder 1 lepelaar. Starrevaart 6 lepelaars, 13 kluten en ten minste 2 roepende baardmannen. Leidschendammerhout 3 lepelaars, 1 grote gele kwikstaart, 3 bontbekplevieren en 2 bonte strandlopers.

Kluten200306
Rustende kluten (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) op de Starrevaart. Dit zijn trouwens vogels waarvan jonkies soms een prooi zijn van hermelijnen.