Vogeldagboek©


Roerdomp280306
Roerdomp (Botaurus stellaris - Great Bittern) loopt in tegenlicht vlak langs me heen.

Dinsdag 28 maart 2006 - Goed jaar voor roerdompen?

Afgaande op mijn eigen waarnemingen en berichten van anderen in de (wijde) omgeving van Benthuizen, lijken er veel roerdompen in Holland te hebben overwinterd.

Vandaag heb ik de rietkragen afgezocht, de meeste lijken nu wel naar hun broedgebieden vertrokken te zijn. Ik zag nog maar een roerdomp en die stelde mijn, overigens verdekte, gezelschap kennelijk op prijs.

Roerdomp280306C

Eerst liep hij nog wat te vissen tussen het riet, keek nu en dan met zijn priemende ogen in mijn richting, maar na een uurtje besloot hij dat ik veilig was en kwam hij uit de beschutting. Ik zat in de auto, als camouflage had ik een sjaal voor het raampje gehangen.

Roerdomp280306D

Roerdomp280306A

Op slechts 2 à 3 meter liep hij rustig langs me heen naar diep(er) water. Hierop is mijn fotoapparatuur niet ingesteld. Ik kon nog wel snel mijn teleconverter afschroeven (daarmee kan ik pas vanaf een meter of tien fotograferen), maar ik had geen tijd om het menu aan te passen dat op telestand stond. Kortom, de foto's waarop de domp heel dichtbij was, waren allemaal onscherp.

Wat een genot om zo'n prachtig beest zo dichtbij te zien. De wandeling van het ene naar het andere visgebied duurde zo'n 5 minuten, kon ik achteraf controleren aan de data op de foto's. Maar het leek veel langer! Wat een geweldige indruk maakt zo'n vogel!

Als een roerdomp ineengedoken staat te vissen, is het een bruinig balletje. Als hij in volle lengte voorbijstapt, is hij wel een kleine meter hoog. Het roerdompgehalte is in Vogeldagboek de laatste tijd erg hoog, dat weet ik wel, maar het zijn dan ook vogels die een onuitwisbare afdruk achterlaten.

Roerdomp280306B


Roerdomp280306L