Vogeldagboek©


Watersnip291106C
Deze watersnip (Gallinago gallinago - Snipe) heeft een bad genomen en schudt het water uit zijn veren.
Woensdag 29 november 2006 - Verborgen snippen

Weinig vogels kunnen zich zo goed verbergen als watersnippen. Vanmiddag in de Amaliahut was ik heel stil naar binnen gegaan, de luiken centimeter voor centimeter geopend, geen geluid gemaakt.

Op enkele tientallen meters afstand telde ik, na uitgebreid zoeken, 12 snippen tussen het riet. Ik dacht ze toen allemaal wel gezien te hebben, totdat ik vlak onder de hut een beweging in mijn ooghut opving. Ook toen duurde het nog even voordat ik de 7 snippen ontdekt had. Ongelooflijk zoals ze zich kunnen camoufleren.

Watersnippen291106
Ze zijn er maar je ziet ze soms nauwelijks: watersnippen (Gallinago gallinago - Snipe)! Ook deze voor de Amaliahut.

De donkere watersnip die ik op 8 november op de Benthuizer Plas zag, was waarschijnlijk 'gewoon' en heel donker uitgevallen exemplaar. Ik heb diverse tips gehad over welke (onder)soort snip het geweest zou kunnen zijn en over kleurmutaties, maar na raadpleging van boeken en deskundigen is maar een conclusie mogelijk: een bijzonder donker getinte 'gewone' watersnip.

Tureluurs291106
Drie tureluurs (Tringa totanus - Redshank) op het 'havenhoofd' in de Zoetermeerse Plas.

Gaai291106
Gaai (Garrulus glandarius - Eurasian Jay) zoekt voedsel in recreatiegebied Noord-Aa Zoetermeer.

Vanmorgen weinig wind en aangenaam weer: op de fiets door het Noord-Aa-plassengebied gecrost. Vanuit mijn huis is het maar een paar honderd meter naar de Benthuizer Plas, daar o.a. 2 dodaarzen en 2 gillende waterrallen. Later nog 2 in het Prielenbos.

Op de Noordhovense Plas 1 vrouw brilduiker en in de bomen 1 groene specht, ook 1 in de bomen langs de Omleidingsweg Benthuizen. Op de (grote) Zoetermeerse Plas telde ik 9 dodaarzen, in de hoeken en gaten zullen er wel meer rondzwemmen. Daar ook 1 vrouw brilduiker en 4 tureluurs. Drie ransuilen verstopt in het Noord-Aagroen.

Vanmiddag op hoogspanningsmast 59 een man slechtvalk en.... 29 november: nog steeds de juveniele purperreiger in de Generale Polder!

Grotebontespecht291106B
Man grote bonte specht (Dendrocopos major - Great Spotted Woodpecker; male) in het Prielenbos, het rode achterhoofd is op deze foto niet te zien.