Vogeldagboek©


Baardman080407B
De kop van deze baardman (Panurus biarmicus - Bearded Reedling; male) moet nog wat blauwer worden.

Maandag 9 april 2007 - Blauwbaard en borstman

Heren baardmannen en blauwborsten zijn bloedmooi. Baardmannetjes zijn typische rietvogels, blauwborsten kan je ook in andere ruigtes zien. Dit paasweekend heb ik enkele baardmannen kunnen bewonderen, en een flink aantal blauwborsten.

Vooral met blauwborsten gaat het de laatste jaren uitstekend. In de (kleine) natuurgebieden die de laatste worden aangelegd, voelen ze zich snel thuis. In tegenstelling tot kwetsbare soorten als (kleine) reigerachtigen en rallen nemen ze genoegen met kleinere leefgebieden.

Wil je blauwborsten zien en genieten van hun mooie zang: trek er nu opuit! Zoek rietkragen en ruigtes op en bewonder ze! Wil je weten of er in de buurt zitten; ga naar www.waarneming.nl, klik op Informatie en Gebieden(overzicht) en tik daar de naam in van een bos of park of ander geschikt gebied in de buurt. Of kijk bij Soortenoverzicht, Vogels en tik Blauwborst in. Uiteraard kan je dat doen met alle andere soorten uit flora en fauna.

Voor baardmannen moet je echt naar rietvelden. Op de Starrevaart zag ik er gisteren 1 en 3 blauwborsten, vanmorgen in het Bentwoud ca. 5 zingende blauwborsten.

In het Bentwoud ook diverse paartjes kneuen, op de omringende bouwlanden enkele veldleeuweriken en een paartje bruine kiekendief.

Op de Starrevaart o.a. 8 mannen en 11 vrouwen brilduikers, 2 man en 6 vrouw pijlstaart, grauwe gans met 7 pullen, 43 kluten, 1 man zomertaling en op het slik 3 baltsende kleine plevieren. Langs de Meeslouwerplas o.a. 2 zwartkoppen en 1 landkaartje.

Blauwborst080407A

Blauwborst (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat; male) langs de Starrevaart.

Blauwborst080407G

Baardman080407E
Baardman080407A

Landkaartje080407
Landkaartje (Araschnia levana levana - Map Butterfly) langs de Meeslouwerplas. Het is pas begin april en nu is de vlinder al 'afgevlogen'; zo zijn bijv. de blauwe vlekken op de achterrand van de vleugels verdwenen.

Fuut020407
Een foto van 2 april op de Starrevaart: fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) heeft een flinke baars (Perca fluviatilis - Perch) te pakken.


Blauwborst080407J