Vogeldagboek©


Zwartkop120407D
Zwartkop (Sylvia atricapilla - Blackcap) zingt zijn melodieuze liedje met volle overgave.
Donderdag 12 april 2007 - Zwartkoppen en bruingele flitsen

Vanmorgen door het Balijbos (Zoetermeer/Pijnacker) gefietst. Nou ja, mijn hele 'reis' duurde zo'n 3 uur, hooguit een half uur trapbewegingen, voor de rest stilstaan en op zonnige, rustige plekjes genieten.

Heel veel kleine bruingele vogeltjes: fitissen en tjiftjafs. Ik heb niet geturfd, heb uiteraard ook niet het hele gebied bekeken, maar heb wel vele tientallen mannen fitissen horen zingen. Een fitisdorado.

Zwartkop120407A
Zo zie je zwartkoppen (Sylvia atricapilla - Blackcap) meestal: weggekropen in het groen, je hoort ze wel maar ziet ze bijna niet.

Niet zo veel maar toch ook nog best talrijk was de zang van de heren tjiftjafs (tjiftjaffen is taalkundig ook goed) en zwartkoppen. Je hoort zijn luide zang overal waar struikgewas en lage bomen staan, maar het vogeltje laat zich niet zo graag zien.

Buizerd_kraai120407
Een zwarte kraai (Corvus corone - Carrion Crow) jaagt boven het Balijbos een buizerd (Buteo buteo - Buzzard) bij zijn nest weg.

Aalscholver030407A

Twee foto's van vogels die je ook in 'het wild' kan zien, maar ik heb ze onlangs in Blijdorp van dichtbij gemaakt. Boven aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant; above) en onder nonnetje man (Mergellus albellus - Smew; male).

Nonnetje030407A

Op zulke momenten wens je te kunnen communiceren met dieren, ze vertellen hoe mooi ze zijn, dat je ze niets doet, dat je ze alleen maar wilt bewonderen. Vogelaarsdromen.

Als hij zingt, zit hij meestal half verstolen tussen takjes en bladeren, en vaak wipt hij na een van zijn riedels naar een volgend plekje. De meeste kans om ze te bekijken heb je als er méér zitten, als ze indringers uit hun territorium verjagen.

Vanmorgen vond ik zo'n plek, waar 4 (misschien wel meer) zwartkoppen elkaar najoegen en dan soms even geen erg hadden in die man met camera. Ik stond half achter een boompje, bij een bramenbosje en lage struiken. Vaak hoorde ik ze in die bramenstruik tegen elkaar grommen, zag ik laag bij de grond hun schimmen, maar dan vlogen ze alweer weg. Een talrijk vogeltje in ons land, maar hoe mooi toch in zijn eenvoud.