Vogeldagboek©


Grotezilverreiger270107C
Grote zilverreigers (Casmerodius albus - Great Egret) zijn binnen een paar jaar tijd
vertrouwde en prachtige verschijningen in veel polders geworden.
Donderdag 1 februari 2007 - Sierlijk wit in de polders

Zilverreigers maken een succesvolle opmars in ons land (over België kon ik geen actuele gegevens vinden). De SOVON Broedvogelatlas meldde ca. vijftig broedparen in 2002, vorig jaar broedde er alleen al in de Oostvaardersplassen 145 paar. Plus nog enkele elders.

Ook met kleine zilverreigers gaat het goed: 22 paar in 2001 en alleen al in de OVP 25 paar in 2006. Verder ze broeden o.a. ook op Schiermonnikoog en in de Zeeuwse delta.

In 'mijn' polders in het westelijk deel van het Groene Hart zie je soms een kleine, maar verder uitsluitend grote zilverreigers. In Zoeterwoude en verderop bij Nieuwkoop hebben ze slaapplaatsen, waar zich 's avonds tientallen vogels in de bomen verzamelen.

Het zijn sierlijke, helderwitte reigers, vrijwel even groot als hun blauwe soortgenoten. Ze leven voornamelijk van waterdieren, soms een muis. Net als meeuwen zie je ze vaak langs slootkantjes met hun poten trappelen, om diertjes naar hun snavel te lokken. De recente foto's van dit nieuwe poldersieraad heb ik in De Wilck gemaakt.

Stormmeeuw240107
Net als meeuwen (op de foto een stormmeeuw in winterkleed - Larus canus - Mew Gull) trappelen grote zilverreigers regelmatig bij het zoeken naar voedsel.

Grotezilverreiger190107H
Op deze foto is goed het verschil te zien tussen de slanke snavel van een grote zilverreiger en de zware snavel van de blauwe reiger achter het hek.


*****
In de namiddag kort een buitenluchtje geschept. Op de Benthuizer Plas zwommen 7 brilduikers: 3 mannen en 4 vrouwen.


Grotezilverreiger310107