Vogeldagboek©


Maandag 12 februari 2007 - The Hamble Point is back

Op 23 februari 2000 streek een opvallende scholekster neer op de Starrevaart. De vogel had 5 ringen om en borst en rug waren besmeurd met oranjegele verf. Dat hadden de ringers gedaan om hem goed op te laten vallen; na de rui was die verf uiteraard verdwenen.

De vogel was als 2e jaarsvogel geringd aan de zuidpunt van het riviertje Hamble, aan de Engelse zuidkust in Hampshire, bij Southampton. Deze Hamble-Pointscholekster zou een vaste gast van de Starrevaart worden. Gisteren was hij dit seizoen voor het eerst waargenomen, vandaag zag ik hem ook, bijna 7 jaar na onze eerste 'kennismaking'.

Scholeksters kunnen behoorlijk oud worden. De oudst bekende (geringde) was bijna 44 jaar! Berichten over hun gemiddelde leeftijd variëren tussen de 15 en 30 jaar. We kunnen dus nog heel wat jaartjes van The Hamble Point genieten! Al blijft het elk jaar weer spannend of hij/zij terugkomt van het overwinteringsgebied in Engeland.

In het ringgebied wordt de vogel 's winters regelmatig gezien. Maar buiten Hamble Point en Starrevaart zijn er geen waarnemingen gedaan. De verwachting is dat hij ergens in ons land broedt, maar waar? Hopelijk signaleert iemand hem nog eens in de polders.

Op de website van de Starrevaart staan alle waarnemingen op de vogelplas vermeld. Plus een verhaaltje over de koude periode in februari 2003 toen de scholekster 'even terugging'.

Waarnemingen vandaag in de polders o.a.: Kleine zwanen 155 (140+15) in de Oostbroekpolder en 94 (83+11) in de Meerpolder. Grote zilverreigers 2 in de Barrepolder, 1 Geerpolder, 1 Noord-Aa (SBB) en 1 Zwetpolder. De Wilck 2 slechtvalken, groepje van 18 graspiepers en parende smienten (had dit seizoen al vaak baltsende smienten gezien, maar nog niet parend). In de Meerpolder ook nog 500 kolganzen (1 met ring) en 1 Indische gans.


Dodaars120207
Deze dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) vanmorgen op de Starrevaart begint al te ruien naar het zomerkleed.

Scholeksters120207A
The Hamble-Pointscholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher - The Hamble Point) met 3 gele, 1 blauwe en 1 aluminiumring.

Scholekster YYBY120207E
Ook op de paaltjes boven de buizen is de met 5 ringen getooide scholekster vaak te zien.

*****
Recensie: Walvissen en dolfijnen in de Noordzee


Scholeksters120207B
Vandaag waren er zo'n 110 scholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatchers with The Hamble Point) op de Starrevaart.
Ze verblijven graag op het schelpeneilandje. Regelmatig vliegen ze op (roofpiet in de buurt?) wat een mooi plaatje oplevert.
En daartussen - 2 gele ringen goed zichtbaar! - de Hamble-Pointscholekster.