Vogeldagboek©


Donderdag 10 mei 2007 - De droogte

Zo zoetjesaan is iedereen het erover eens: weidevogels zijn de dupe van de droogte. Trouwens alle vogels die afhankelijk zijn van voedsel uit de bodem, zijn dit jaar nog maar nauwelijks met broeden begonnen.

Over kieviten blijf ik alleen maar slechte berichten ontvangen Nu het wat natter geworden is, gaan die het zeker nog (opnieuw) proberen. Hoe het broedseizoen zich zal ontwikkelen, hangt sterk af van het weer van de komende weken.

Futen100507

De ene futenouder (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) voert het jong met een kleine watersalamander (Trituris vulgaris - Smooth Newt). Het paar in het Spookverlaat heeft vier kuikens, een ervan bijt in een los hangende veer van de andere ouder.

Futen100507F

Vanmiddag in het Spookverlaat op zoek naar vroege glazenmakers. Ik had er deze week drie zien vliegen, maar ze gingen niet zitten. Vandaag even weer een gezien, zittend, maar de zon verdween al snel en de libel(len) ook. Daarna nog wat andere insecten gefotografeerd. Bij de Amaliahut een bosrietzanger.

Grutto090507
Deze grutto (Limosa limosa - Black-tailed Godwit) kan met zijn lange snavel slecht de harde grond doorboren, maar in een koeienvla lukt dat nog wel... Gisteren in De Wilck.

Schorpioenvlieg_Bladsnuitkever100507_coll
Links een man gewone schorpioenvlieg (Panorpa communis - Scorpion Fly; male) en rechts een groene bladsnuitkever (Phyllobius pomaceus - Nettle Weevil).

Muurwesp100507A
Een muurwesp (Ancistrocerus spec. - Mason Wasp). Een van de 12 (gelijkende) soorten die in ons land voorkomen; op basis van de foto niet mnet zekerheid te determineren. Deze muurwesp vloog vanmiddag in het Spookverlaat. Op het niet zichtbare spitse achterlijf zitten nog enkele gele banden.