Vogeldagboek©


Rietgors140307B
Een man rietgors (Emberiza schoeniclus - Reed Bunting; male) foerageert langs de Starrevaart.
Woensdag 14 maart 2007 - Vlinderdagboek

Half maart, vandaag kleine vossen, een dagpauwoog en gehakkelde aurelia's. Anderen meldden atalanta's en andere vlinders. Door de temperatuurstijging een voorbode van een prachtig vlinderjaar?

Maar laat ik dit 'vlinderdagboek' chronologisch opzetten. Er waren dit weekend meldingen van blauwborsten op de Starrevaart. Bijzonder vroege waarnemingen.

Daarom dinsdagmorgen vroeg uit de veren. Het mistte wel wat, maar vooruit maar. Om kwart voor 8 was ik bij de Starrevaart, de nevel was dichter geworden, maar de zon was nog steeds zichtbaar. Langs de noordkant van de Starrevaart hoorde ik inderdaad een blauwborst, maar daarna klapte de wereld volledig dicht: pas 2,5 uur later trok de mist op.

Dagpauwoog140307
Dagpauwoog (Inachis io - Peacock) bij de Meeslouwerplas.

Kleinevos140307
Kleine vos (Aglais urticae - Small Tortoiseshell) bij de Amaliahut.

Gehakkeldeaurelia140307
Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album - Comma) langs het Papenpad.

Rietgors140307E
Foto van een andere rietgorsman (Emberiza schoeniclus - Reed Bunting; male) vanmorgen langs de Starrevaart.

Vandaag niet zo fanatiek uit bed gegaan. Lichte vorst maar geen mist. Via De Wilck (1 slechtvalk en 1 zwarte ruiter) toch weer op zoek naar een blauwborst op de Starrevaart. Niet gevonden; een andere vogelaar had er wel een gezien.

Er rustten zo'n 1130 grutto's op de plas, dit aantal zal hoger geweest zijn omdat er daarna doorlopend nieuwe grutto's invielen. Verder o.m. 120 goudplevieren en 6 kluten. In het moeras bij de Meeslouwerplas 3 roepende waterrallen en een op katjes foeragerende halsbandparkiet.