Vogeldagboek©


Vrijdag 30 maart 2007 - Langs de rietkragen

Het was een heiige dag, dus maar dicht langs de rietkragen ge(s)lopen. En daar was helemaal niets mis aan: de heren blauwborsten gaan hun territorium afbakenen en klimmen al zingend in de rietstengels of de struiken naar boven!

Vandaag 4 van die prachtige moerasvogeltjes zingend gezien. Een in het Zoetermeerse Buytenpark - daar ook weer present het paartje bruine kiekendieven - en 3 aan de noordkant van de Starrevaart.

Blauwborst300307
Zingende man blauwborst (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat) vanmorgen in het Buytenpark.

Ze zijn nog wat ongedurig en hippen weer snel naar beneden waardoor je ze meestal maar kort te zien kreeg. Met mooi weer in het vooruitzicht zullen deze - en andere - rietvogels de komende weken echter heel wat concerten gaan verzorgen!

Lepelaar300307
Lepelaar (Platalea leucorodia - Spoonbill) boven de Starrevaart.

Fitis300307
Ook de fitissen (Phylloscopus trochilus - Willow Warbler) zijn terug, vanmorgen gefotografeerd langs de Meeslouwerplas.

Vandaag ook de eerste fitissen gezien en gehoord: 3 tegelijk langs de Meeslouwerplas. Daar riepen ook 2 waterrallen.

Op de Starrevaart nog steeds erg veel grutto's en een forse groep goudplevieren, maar door de onheldere lucht geen vogels geteld. Wel 'toevallig' gezien 2 geoorde futen in zomerkleed, 2 lepelaars en 2 mannen en 3 vrouwen brilduikers.

Tjiftjaf300307
De tjiftjaf (Phylloscopus collybita - Northern Chiffchaff) was er al weken eerder. In tegenstelling tot fitissen blijven enkele tjiftjafs in zachte winters hier. Deze tjiftjaf foerageerde ook bij de Meeslouwerplas.


*****
Recensie: Concert in Meijendel