Vogeldagboek©


Dinsdag 13 november - Kleine alk en rosse franjepoot

Het was nog net droog toen ik bij de Starrevaart arriveerde, op zoek naar uit de koers geslagen zeevogels. De kleine alk en de rosse franjepoot waren nog op de vogelplas aanwezig, van anderen hoorde ik dat de grote en de zwarte zee-eenden nog op de Meeslouwerplas waren.

De kleine alk maar een keer gezien. Het vogeltje, kleiner dan een merel, vloog ineens vlak voor de hut voorbij en plofte aan de zuidkant neer. Daar zwom hij een paar seconden en vloog toen weg; de uren daarna niet meer gezien. Intussen was het gaan regenen en was het zo donker dat fotograferen erg moeilijk werd. De foto's op deze pagina heb ik dan ook wat moeten 'bijpoetsen'.

Kleinealk131107
De kleine alk (Alle alle - Little Auk) heel kort in beeld gehad.

De rosse franjepoot zag ik pas later, maar daarna liet het vogeltje zich langdurig zien. Een rosse franjepoot is vrijwel even groot als een kleine alk, maar niet zo compact gebouwd. Omdat deze vogel erg licht was (wit met grijs), viel hij tussen de grijze golven vaak nauwelijks op. Bovendien foerageerde hij doorlopend op afstand.

Het blijven komische beesten: ze pikken in zo'n hoog tempo insecten van het water, dat het lijkt alsof ze ADHD hebben. Onvermoeibaar gaat dat door, uur na uur. Nu en dan was de franjepoot even 'weg', mogelijk ergens op begane grond aan het uitrusten.

Brilduiker131107D
Vrouw brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye; female) vandaag op de Starrevaart.

De juveniele slechtvalk liet zich vandaag niet zien, wellicht geen geschikte jachtomstandigheden in de soms stromende regen. Wel o.a. genoteerd: scholekster 4, brilduiker 3 vrouwen, bonte strandloper 2, witte kwikstaart 2, kemphaan 2, zwarte ruiter 6, goudplevier 175 en buizerd 2.

Rossefranjepoot131107H

De rosse franjepoot (Phalaropus fulicarius - Red Phalarope; 1e winter), gelet op de donkere tertials een 1e wintervogel.

Rossefranjepoot131107_coll
Rossefranjepoot131107A

In de Benthuizer Noordpolder 125 adulte en 1 juveniele kleine zwa(a)n(en), in de Hazerswoudsche Droogmakerij West nog eens 9. Gisteren vergeten te melden: Prielenbos 3 houtsnippen die van mij schrokken en ik van hen! Een van de vogels ging even op het snipperpad zitten, eindelijk eens goed kunnen bekijken. Heel kort maar, want ze zijn zo schuw dat ze al wegvliegen als je neusvleugels trillen...