3-17 juli 2000
3 juli 2000 – Starrevaart
Drie prachtige weken in Frankrijk achter de rug, mooi weer, lekker Provençaals eten (en drinken), en tussen dit dolce far niente door ook nog leuke vogels gezien. Vandaag de omgeving ‘geïnspecteerd’, midden in De Wilck stond een dragline als (waarschijnlijke) voorbode voor de aanleg van een plas-dras-gebiedje.
‘k Zat nauwelijks op het bankje aan de Starrevaart of er kwamen drie mensen aanlopen met een verhuisdoos. Ze gingen ‘wat leuks’ loslaten. Wát wilden ze niet zeggen. Goed, ik toch meegelopen, nog wat onwennig met m’n nieuwe videocamera. Hetty en Ted hielden hun fototoestellen gereed, Ingrid maakte de doos open en terwijl ik me gereedhield voor de bevrijding van een paar egels of nog wat extra grauwe ganzen, vloog er als een schicht een kwak uit de doos! Draaide een snel rondje boven het water en verdween naar het noordoosten.
Misschien wel naar Artis waar het beest ooit was geringd, zich bijna te pletter had gevlogen tegen een kas in Poeldijk, terecht was gekomen bij de Haagse Vogelbescherming en door dit ijverige drietal leden op een geschikte plek was bevrijd. Door het snelle vertrek van de kwak hadden ze helaas geen foto’s kunnen nemen, ik had gelukkig nog wel video-opnamen (hoewel ik niet was voorbereid op deze actie). Zodra ik de beelden van m’n videocamera kan halen (ik heb wel software en kabeltjes en zo, maar het lukt me niet een verbinding te krijgen tussen computer en camera), zal ik ze wat toesturen.
Van deze ‘schrik’ bekomen (in Frankrijk ligt het levenstempo lager), ben ik de lepelaars gaan tellen. Er waren er nogal wat. Een enkele maal vertrok een groepje, soms kwamen er terug. Het grootste aantal dat tegelijk aanwezig was, was 56. Allemaal ongeringd. Wel geringd was een aalscholver, rechts een metaalkleurige ring, links een rode met witte letters KS.
Overal jonge vogels op de plas, een paartje bergeenden met 9 kuikens, 2 paartjes geoorde futen met elk 1 jong, 3 jonge kuifeenden, een groot verschil tussen vliegende jonge kokmeeuwen en heel kleine koters (ik dacht altijd dat ze bijna gelijktijdig uit het ei kropen, de ‘bescherming’ van de koloniebroeders).
In Frankrijk slechts een zomertortel gezien, bij het bankje zaten er 2, veel mooier dan de bleke Turkse tortels waar ze tussen zaten. Op de plas verder o.m. 1 kleine plevier, 1 witgat, 3 smienten (eclips, 2 m en 1 v), 3 rosse stekelstaarten en 8 kemphanen.
4 juli 2000 – Benthuizen e.o.
’s Middags het eerste fietstochtje na de vakantie over het Molenslootpad om kwartelgeluiden op te vangen. Niets gehoord maar de voortekenen lijken goed: er is op meer percelen graan gezaaid dan vorig jaar, vooral tarwe, ook gerst. De bebouwing langs de Benthuizer Plas wordt steeds hoger, een aantal kleine karekieten trekt er zich niets van aan. ’s Avonds langs het Zwetslootpad circa 225 wulpen. Iets verderop in De Wilck zaten er ook enkele tientallen, evenals 3 buizerds en 3 bontgevederde kemphaanmannen. Een vijftal kneuen.
5 juli 2000 – Oostbroekpolder en Starrevaart
Tussen de buien door ’s middags een kort autoritje met Aad Z. In de Oostbroekpolder tientallen wulpen en 1 fraaie zwarte kemphaan. Bij de Starrevaart o.a. 40 lepelaars, 1 zwarte zwaan, 2 bonte strandlopers, 4 kluten, 1 kemphaan en 1 zomertortel.
6 juli 2000 – Benthuizen-Starrevaart-De Wilck
Met de fiets vanuit Benthuizen via Zoetermeer naar de Starrevaart gescharreld. Bij Noord Aa staan genieten van de vlugge, heldere zang van een tuinfluiter, twee tjiftjaffen en een grote bonte specht probeerden er bovenuit te komen. In de ruigte tussen Aziëweg en Noordhovense Plas o.a. een witgat, evenals langs de Marco Polorede (de Zoetermeerders begrijpen dat ik verdwaald was…). In het Buytenpark o.a. 2 bosrietzangers, een handvol grasmussen, wat tureluurs en een vr bruine kiekendief. In de Meerpolder drie fraaie kemphaanhanen in een groep van zo’n 350 kieviten.
Op de vogelplas Starrevaart tussen 12 en 14.30u o.a. een brilduiker (vroeg?!), een heilige ibis, 4 kemphanen, 49 lepelaars, 6 zwarte ruiters, 5 tureluurs, 2 kluten, 1 Indische gans en de 2 zomertortels. Er zijn veel wulpen in de polders. Vroeg in de avond in de Oostbroekpolder zo’n 200 en 1 kemphaan, in de polders aan beide zijden van het Zwetslootpad zo’n 150 wulpen, ook een groep grutto’s van ca. 125, en in De Wilck een tiental wulpen en 2 kemphanen.
Email Sjaak S: Eerste najaarswaarneming brilduikers in de afgelopen 3 jaar: 23-7-1997, 17-7-1998 en 12-7-1999. Dus 6-7-2000 sluit daar perfect bij aan. Volgend jaar op 1-7-2001? 😉
7 juli 2000 – De Wilck
‘k Schrok er zelf ook van. Ik had een blauwe reiger in de kijker die zeer geconcentreerd, felle ogen en dolk in de aanslag, door een slootje in De Wilck sloop naar een kennelijke prooi, toen ‘ie plots werd aangevallen door een scholekster. De reiger maakte van schrik een geluid dat nog het meest leek op het woeste gegrom van een hond. De reden van de aanval was ook meteen duidelijk: twee gealarmeerde jonge scholeksters maakten zich als hazen uit de voeten.
Vanavond opnieuw grote vluchten wulpen in de polders ten noorden van Benthuizen. In de Oostbroekpolder was een man bruine kiekendief boven dichtbegroeide slootkanten op jacht, er zaten 4 kemphanen. In Polder Groenendijk een oeverloper midden op een weiland.
10 juli – De Wilck
In de polders opnieuw grote groepen wulpen, grutto’s, kieviten, kauwen en spreeuwen. Drie kemphanen en twee zwarte ruiters in De Wilck. Na een vergeefse jachtvlucht, die overigens wel veel opschudding veroorzaakte, zocht een boomvalk beschutting in het geriefbosje; daar is een succesvol broedgeval gesignaleerd.
11 juli – Starrevaart
Ondanks de harde wind en de stevige buien werd het een prachtige vogeldag. Van pakweg 8.15 tot 12.45 uur met Luuk Punt rond Starrevaart gescharreld, met als hoogtepunten 7 zomertortels foeragerend op de dijk bij de hut en langs diezelfde dijk een rosse stekelstaart met 2 koddige kuikens. Hoewel slechts op een handvol meters bij ons vandaan, vluchtten ze niet. Ma hield ons wel alert in de gaten en de jongen kropen enkele malen onder water. Een mannetje zwom aan de andere kant van de Vogelplas.
In de zuidwesthoek en bij de westelijke meeuwenkolonie schuilden veel lepelaars, op een gegeven moment telden we er 62. Zoveel hadden we er hier nog niet gezien. De wind was tijdens buien zo krachtig, dat een bruine kiekendief slechts met grote moeite door regen en storm een prooi in het riet kon afleveren, bij z’n vrouwtje en/of jongen? Verder zagen we o.m. 1 zwarte zwaan (vaste gast, de tweede al lange tijd niet meer gezien), 1 Indische gans (ook met vaste verblijfsvergunning), 14 bergeenden, 2 kluten, 1 tureluur, ten minste 5 oeverlopers, 2 witgatjes en 2 kleine plevieren. In totaal bijna 60 soorten geteld!
12 juli – Benthuizen e.o.
In de Oostbroekpolder ’s avonds zo’n 450 wulpen, hun weemoedig geroep was niet van de lucht. Door tegenlicht niet te zien of er regenwulpen tussenzaten. In De Wilck later 210 wulpen, waarschijnlijk overgevlogen omdat er op de terugweg veel minder wulpen in de Oostbroekpolder zaten. Verder 1 kemphaan.
17 juli 2000 – De Wilck en Starrevaart
Na vier dagen gedwongen rust was het lekker om weer de wei in te kunnen. In de Oostbroekpolder 340 wulpen, langs het Zwetslootpad 35 (ook een graspieper, deze zomer maar weinig gezien) en een handvol in De Wilck. Hier ook 6 visdiefjes, 1 oeverloper en 2 kneuen.
Zat rond de middag nog meer kort op bankje bij de Starrevaart, toen ik werd opgetrommeld voor een andere bezigheid. Intussen 34 lepelaars geteld, 6 kluten, 21 bergeenden en 3 zwarte ruiters, het zwart begint al te vergrijzen. ’s Avonds vlogen tientallen houtduiven af en aan in de korenvelden langs het Molenslootpad, maar (nog) geen kwartels. Een paar gele kwikstaarten. Langs de Slootweg grote groepen spreeuwen, in de Benthuizer Plas arriveerden steeds meer kuif- en wilde eenden om de nacht door te brengen. Een late rietgors voerde haar jongen.