Mei002_27

Maandag 27 mei 2002 – Karekieten

Ik kan me nog goed herinneren hoe spannend het was om langzaam met ons bootje over De Alblas te varen om in de toen nog royaal aanwezige rietkragen de kunstig tussen rietstengels verstopte nesten van karekieten op te sporen. Je dacht er helemaal niet aan dat je misschien wel eens een broedsel kon verstoren, er waren zo veel van die rietvogels.

De tijd is sterk veranderd, tegenwoordig bewaar je een heilige afstand tot alles wat op een nest lijkt, uit angst dat de vogels het vanwege jouw nieuwsgierige neus voor gezien houden. Het aantal kleine karekieten is de afgelopen decennia in ons land drastisch afgenomen, het aantal grote karekieten dramatisch.

Vorig jaar zat zo’n zeldzame broedvogel in het Zoetermeerse Noord Aa-gebied, er zijn jongen gezien, een geslaagd broedgeval. Helaas is het riet ten offer gevallen aan een algemene snoeironde. Dit jaar is er gelukkig opnieuw een grote kar neergestreken in het Zoetermeerse, nu in het Buytenpark, en opnieuw vlak langs een weg, het is boeiend om te horen (en te zien) met welk tomeloos enthousiasme de man zijn luide karrekreten door het riet en over het water laat schallen.

GrotekarekietA270502

Grote karekiet (Acrocephalus arundinaceus), ongeveer zo groot als een klein uitgevallen spreeuw, vanmiddag in het Buytenpark.

Grotekarekiet270502

GrotekarekietB270502

Kleine karekieten zijn er gelukkig méér, moet je maar eens rond de Starrevaart gaan wandelen, je hoort er tientallen. De vogeltjes zijn veel kleiner dan hun grotere broer, ze zingen ook minder luid (hun gezang lijkt een beetje op dat van een rietzanger), ze hebben wel dezelfde bruine rug en lichte buik, maar missen de duidelijke lichte wenkbrauwstreep van de grote kar.

Kleinekarekiet270502

Deze kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus) bij de Starrevaart wilde vanmorgen niet met staart en al op de foto.

KleinekarekietA270502

Op de Starrevaart nog steeds geen jonge visdiefjes gezien, die moeten toch elke dag uit het ei kunnen kruipen? Het broedende visdiefje op het eilandje in de Wilckplas zit er niet meer, er is ook niets meer te zien van een nest, eieren of wat dan ook. Zou het nest ten prooi zijn gevallen aan andere, rovende, vogels? Er waren wel twee paar visdieven aan het baltsen. De twee uilskuikens in Rijnwoude zullen een dezer dagen het nest verlaten, moeder ransuil gaf vanavond alvast het goede voorbeeld door een halve meter boven het nest op een tak te gaan zitten.

Bontbekplevier270502

Bontbekplevier (Charadrius hiaticula) vanavond langs de Wilckplas.