Maandag 24 maart 2003 – Zomer in maart
Het is maart, het lijkt wel mei, met temperaturen richting 20 graden. Ik was dan ook een jas te dik gekleed toen ik vanmorgen de fiets van de auto tilde om in het Balijbos ten zuiden van Zoetermeer de vier velduilen op te gaan zoeken die er gisteren waren gemeld. Op de bewuste plek waren echter vanmorgen juist grondwerkzaamheden gestart, geen uil meer aanwezig. Het Balijbos – waar honden los mogen lopen en aan het geschreeuw van de baasjes te horen, gehoorzamen ze nooit – wordt zo zoetjesaan een uitgestrekt geheel, het gaat reiken tot Nootdorp en Pijnacker. Een achttal kluten zat in een slootje, ze zullen ongetwijfeld in de buurt gaan broeden.
Groot hoefblad (Petasites hybrides) staat in bloei, van hun grote bladeren is nog weinig te zien, de bloemen hebben een ondefinieerbare kleur, rozebruinrood of zoiets, foto gisteren gemaakt in ’t Weegje bij Waddinxveen.
Op de Starrevaart zwommen 4 geoorde futen, al bijna geheel in zomerkleed. Een paartje zomertalingen verstopte zich in het riet rechts van de hut. Bij de nog steeds talrijke grutto’s stond 1 lepelaar. Een opvallende waarneming voor deze tijd van het jaar: in de Generale Polder zaten gisteren nog 5 kleine zwanen, zo te zien een ouderpaar met hun 3 jonkies.
Deze tureluur (Tringa totanus) op de Starrevaart is nog in winterkleed, vergeleken met andere tureluurs die ook in de rui zijn, heeft deze nog maar weinig rood aan de snavel.
Parende grutto’s (Limosa limosa) bij de Amaliahut in het Spookverlaat. Tussen de pakweg tweehonderd grutto’s vandaag geen IJslanders kunnen ontdekken.
Tot de kleurrijkste eendensoorten op onze aardbol behoren ongetwijfeld de Carolina-eenden (Aix sponsa), van oorsprong afkomstig uit Noord-Amerika, ontsnapt uit siervijvers en dan bijvoorbeeld zoals deze te zien langs het Spookverlaat.