Maandag 31 maart 2003 – Met blauwborsten gaat het goed
Met blauwborsten gaat het goed. Deze vogel stond na een dramatisch achteruitgang in de jaren zestig op de rode lijst, maar volgens de nieuwe broedvogelatlas broeden er in ons land weer zo’n tienduizend paartjes en is de vogel van de lijst afgevoerd. In ‘mijn’ vogelgebied tussen Starrevaart en Spookverlaat kan je ze hier en daar tegenkomen, als je (vrijwel) zeker wilt zijn van een waarneming, dan moet je naar de Starrevaart.
In het riet aan de noordwestkant van de vogelplas waren vanmorgen twee mannetjes actief, een in de hoek en een tegenover de toren, later vloog deze vogel over de Kniplaan het riet in. Je hoort hem veel eerder dan dat je hem ziet, het begin van zijn zang wordt omschreven als het geluid van een startmotortje, dat dan plotseling op hol slaat gevolgd door een afwisselend gezang van vooral krassende tonen. Als hij over de grond naar voedsel aan het scharrelen is, hoor je hem net als een ouwe man soms wat knorren. Op het moment dat hij hangend aan een rietstengel gaat zitten zingen en je hem volop in de kijker krijgt, zie je dat hij behalve een leuke zang ook nog getooid is in een mooi kleed met veel blauw op zijn borst, een sieraad voor het rietland.
Een mannetje blauwborst (Luscinia svecica cyanecula, male) in het riet bij de Starrevaart. Als je (in Nederland) ooit een blauwborst met een rode in plaats van een witte vlek in het blauw ziet, zou dat een zeldzame waarneming zijn.
Bij de Starrevaart verder o.m. diverse paren baltsende kluten, 1 geoorde fuut, een paartje bruine kiekendieven en hoog ten oosten van de rijksweg een langdurig zwevende slechtvalk. Vandaag een ‘handteller’ in gebruik genomen. Het is een klein apparaatje dat je in je handpalm neemt, het blijft door een ring om je vinger muurvast zitten. Als je vogels telt, druk je bij bijvoorbeeld elk tiental op de stevige knop en slaat de teller 1 aan, enz. Je kan je dan volledig concentreren op de vogels en je wordt niet afgeleid door het telwerk zelf. Vanmorgen stond er op het schermpje 192, betekent 1920 grutto’s, waarvan zeker tien procent IJslandse grutto’s waren, zeg maar tweehonderd.