Dinsdag 5 augustus 2003 – Nogmaals: pas op voor tekenbeten!
Op Vogeldagboek Gard&Sologne 8 over een teek die ik twee weken lang op mijn lichaam meegedragen had, heb ik veel reacties gehad. Als rode draad door die berichten loopt de waarschuwing om heel goed op te passen voor tekenbeten, want ze kunnen een heleboel ellende veroorzaken als ze je met hun speeksel of darminhoud besmetten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet goed op de hoogte was van teken, hoe ze eruit zien, hoe je moet handelen, wat voor nare ziektes (o.a. de ziekte van Lyme) je ervan kan krijgen.
Teken komen in ons land steeds meer voor, zeker met dit warme weer. In april was er een bericht over een explosie van bosteken in Flevoland. Juist dit weekend las ik een artikel van fenoloog (iemand die zich bezighoudt met de relatie tussen het weer en het leven in de natuur) ir. Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit dat door de stijging van de temperatuur ons land ook ‘interessanter’ wordt voor teken.
Uit de reacties op Vogeldagboek blijkt dat er in verschillende landen op verschillende manieren wordt gereageerd op tekenbeten. In Duitsland en Oostenrijk worden vaak injecties gegeven, ook wel preventief, in Frankrijk kreeg ik meteen een penicillinekuur en -zalf, mijn Ierse zwager brandde teken (vroeger) met een sigaret weg, maar dat schijnt een heel slecht plan te zijn, het is net zo gevaarlijk als een teek met alcohol te verdoven.
In Nederland, waar de teken minder vaak besmet zijn en ze dus minder risico opleveren dan bijvoorbeeld in Oost-Europa en Zuid-Europa, wordt in het algemeen pas penicilline gegeven als zich daadwerkelijk besmettingsverschijnselen voordoen.
Een lezer van Vogeldagboek, hij is huisarts, schreef: “Ik heb nogal eens te maken met tekenbeten in mijn werk.Wanneer teken besmet zijn, kunnen zij via hun speeksel de mens besmetten. Het is inderdaad belangrijk zo snel mogelijk de teek te verwijderen, dan is de kans het kleinst op besmetting. Als zich het zg. erythema migrans (dit is een rode ring rond de insteekopening die langzaam groter wordt) ontwikkelt, is het zaak naar een dokter te gaan voor antibiotica om te voorkomen dat de ziekte zich naar interne organen uitbreidt (soms pas na maanden). Het is dus niet zo dat iedere tekenbeet antibiotica behoeft, immers de meeste teken zijn niet besmet.”
De nare verhalen en reacties die ik ontving, zal ik hier niet opschrijven. Vogeldagboek is geen medische rubriek, maar omdat wij allemaal veel in de natuur komen, is een extra waarschuwing op zijn plaats. Op internet zijn diverse sites met info over teken, en over hoe je ze kan verwijderen.